Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Απρ-2021 17:27

  Άντεξε και σήμερα το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

  Άντεξε και σήμερα το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο και να κλείσει ανοδικά, έχοντας μάλιστα σήμερα την πλειονότητα των τίτλων του σε αρνητικά εδάφη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 899,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 894,73 μονάδων (-0,31%) και 903,22 μονάδων (+0,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 762 χιλ. τεμάχια.

  Σχεδόν ένα τέταρτο μετά την έναρξη της συνεδρίασης διακινήθηκε νέο πακέτο στη ΓΕΚ Τέρνα, στην τιμή των 11,20 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,50% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, ανεβάζοντας τον τζίρο κατά 5,79 εκατ. ευρώ. Επίσης, λίγο πριν τις 17:00 διακινήθηκε ένα ακόμη πακέτο στη ΓΕΚ Τέρνα, 73 χιλ. τεμαχίων, αξίας 727 χιλ. ευρώ, στην τιμή των 9,96 ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,30%, στις 2.179,87 μονάδες, ενώ στο -0,79% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.278,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 594,16 μονάδες.

  Σκόπελος οι 900 μονάδες

  Αν και οι 900 μονάδες δεν αποτελούν τεχνικά κάποια αντίσταση, παρά μόνο ένα σκαλοπάτι που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, έχει δυσκολέψει το τελευταίο διήμερο τους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν επιλεκτικοί και σε κάθε περίπτωση στοχοθετημένοι ώστε να μην αφήσουν τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να κατοχυρώσουν κέρδη να χαλάσουν την εικόνα της αγοράς.

  Αυτό, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, αποτελεί ένα θετικό σενάριο για μια αγορά που όχι μόνο μετρά επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά από τις 24 Μαρτίου το ΧΑ έχει σημειώσει μόνο μία πτωτική συνεδρίαση. Δηλαδή από τα χαμηλά των 823 μονάδων στις 23 Μαρτίου, η άνοδος προσεγγίζει τις 80 μονάδες, ήτοι πάνω από 9,5%, ενώ στο ίδιο διάστημα (με τα ενδοσυνεδριακά άκρα), ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη πάνω από 19%.

  Η επίδοση του τραπεζικού δείκτη σαφώς θα μπορούσε να ήταν καλύτερη εάν δεν είχε το μεγάλο "βαρίδι" της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μπορεί σήμερα να έκλεισε έντονα ανοδικά, αλλά βρέθηκε ακόμη και στα 0,23 ευρώ, από τα 0,94 ευρώ στις 17 Μαρτίου. Η διαπραγμάτευση της μετοχής αναστέλλεται από αύριο, 14 Απριλίου, και για τρεις εργάσιμες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί το reverse split του 16,5:1, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα.

  Άνοδος μετά... στηρίξεων 

  Ακόμη και χωρίς έντονα ανοδικά ξεσπάσματα, ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας από την έναρξη της πανδημίας, εάν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι τα υψηλά του 2020 ήταν στις 949 μονάδες. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τώρα τους εγχώριους αναλυτές είναι εάν η ανοδική πορεία έχει συνέχεια, ή αν τα τρέχοντα επίπεδα θα ταλαιπωρήσουν την επενδυτική κοινότητα. Η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών είναι αισιόδοξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε μια ομοιογενή ανάκαμψη της αγοράς.

  Το σενάριο που υποστηρίζεται περισσότερο από τους εγχώριους αναλυτές είναι το stock picking, με την επιλογή των τίτλων να μην περιορίζεται μόνο στον γνώμονα του σωστού κλάδου, δηλαδή μεταξύ εκείνων που θα επωφεληθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μπορούν να εκμεταλλευτούν την εισροή αυτή των κεφαλαίων ώστε να διαγράψουν μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Επίσης, και εκείνων που παρά τα προβλήματα θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το δίκτυ προστασίας που έχουν απλώσει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 14,08%, με τον Φουρλή και την Jumbo να ακολουθούν με άνοδο 3,70% και 3,07% αντίστοιχα. Στο +2,20% έκλεισε η Motor Oil, με τις Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ να σημειώνουν κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, το -4,33% της Βιοχάλκο χάλασε την εικόνα της αγοράς, όπως και το -2,86% της Eurobank και το -2,42% της Aegean. Οι απώλειες της ΓΕΚ Τέρνα έφτασαν το 1,79%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ