Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Απρ-2021 13:54

  Επιλεκτικές πιέσεις… αλλά και ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικές πιέσεις… αλλά και ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:32

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πτωτικά γύρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την νευρικότητα που εμφανίζει να του στερεί για ακόμη μία φορά την κατοχύρωση του ψυχολογικού επιπέδου των 900 μονάδων, το οποίο δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς για δεύτερη συνεδρίαση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,27% στις 895,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 48 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.168,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,26% στις 587,30 μονάδες. 

  Συνεχίζεται η στήριξη της οικονομίας 

  Μπορεί σε κάποια άλλη χρονική στιγμή η αναθεώρηση, μέσω επέκτασης, του προϋπολογισμού να προκαλούσε αναταράξεις στην αγορά, εντούτοις, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή νωρίς το πρωί, και το οποίο προβλέπει αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού, δεν έχει αρνητική επίδραση.

  Τουναντίον μάλιστα, καθώς επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι η κυβέρνηση έχει τα περιθώρια να στηρίξει την οικονομία, η οποία τελεί ακόμη υπό περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Αυτό το δίχτυ, σε συνδυασμό με το πακέτο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπό την προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ώστε να επουλωθούν οι πληγές των lockdowns στην οικονομία, και αυτό σταδιακά αποτυπώνεται και στο ταμπλό.

  Τα περιθώρια της ανόδου

  Ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει τα μεγαλύτερο μέρος της ζημίας από την έναρξη της πανδημίας, εάν λάβουμε υπόψιν ότι τα υψηλά του 2020 ήταν στις 949 μονάδες, ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τώρα τους εγχώριους αναλυτές είναι εάν η ανοδική πορεία θα έχει συνέχεια, ή αν τα τρέχοντα επίπεδα θα ταλαιπωρήσουν την επενδυτική κοινότητα. Η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών είναι αισιόδοξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δούμε μια ομοιογενή ανάκαμψη της αγοράς.

  Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς είναι η επιλογή των τίτλων εκείνων που βρίσκονται στον "σωστό" κλάδο, δηλαδή σε εκείνους που θα επωφεληθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μπορούν να εκμεταλλευτούν την εισροή αυτή των κεφαλαίων ώστε να διαγράψουν μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Άλλωστε, μετά από τη γενική ευφορία του τελευταίου διμήνου του έτους, έχουν πλέον αποκαλυφθεί στο ταμπλό οι τίτλοι εκείνοι που ίσως να μην καταφέρουν να ανέβουν σε αυτό το άρμα της υψηλής ρευστότητας στην οικονομία.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς δείχνει να σταθεροποιεί την κίνησή της στο +6,22%, με την Jumbo να βρίσκεται στο +3,07% και την Motor Oil στο +2,05%. Κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κάτω του 1% οι Σαράντης, Φουρλής, ΟΤΕ, Titan, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο χάνει 2,32%, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί κατά 1,45%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Eurobank, Aegean, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα, με τη Λάμδα να μην έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ