Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 14:15

  Χρηματιστήριο: Με τζίρο η αναρρίχηση σε υψηλά 14 μηνών

  Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες μετά από… 27 συνεδριάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με τη βοήθεια κυρίως επιλεγμένων τραπεζικών μετοχών, επιχειρεί να ανακαταλάβει τις 900 μονάδες, μετά από ένα χρόνο και πλέον πανδημίας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,90% στις 899,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 50,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,04% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.178,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,38% στις 596,26 μονάδες.

  Το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων

  Με την διάσπαση και του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, το ΧΑ ουσιαστικά έχει αφήσει πίσω του τον εφιάλτη της πανδημίας, η οποία έφερε τον γενικό δείκτη στις 469 μονάδες στις 17 Μαρτίου 2020. Και μπορεί οι "ουλές" των lockdown να είναι ακόμη ανοιχτές, εντούτοις δεν λείπουν οι υποστηρικτικοί παράγοντες για να κλείσουν την ψαλίδα από τα υψηλά του προηγούμενου έτους, στις 949 μονάδες.

  Εκτός όμως από την κάλυψη του χαμένου εδάφους, η αγορά θα πρέπει να αποδείξει το επόμενο διάστημα το ότι έχει επανέλθει στο ραντάρ των long χαρτοφυλακίων, αφήνοντας πίσω τους βραχυπρόθεσμους που προκαλούν με τις κινήσεις τους αναταράξεις στην πορεία ανάκαμψης. Βέβαια, αυτό το στοίχημα μόνο εύκολο δεν είναι, την ώρα που για ακόμη μία φορά οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι επισφαλείς, λόγω της πορείας της πανδημίας.

  Υποστηρικτικοί οι αναλυτές

  Αυτή η εστίαση που αναζητά από τους ξένους η ελληνική αγορά πάντως υποστηρίζεται από αρκετούς αναλυτές, που θεωρούν ότι αρκετοί τίτλοι της Λ. Αθηνών αξίζουν να βρίσκονται στο επενδυτικό ραντάρ. Σήμερα, η Goldman Sachs εντάσει στο "καλάθι" των 61 επιλεγμένων μετοxών της στην Ευρώπη και τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ επαναλαμβάνει τη σύστασή της για overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και την προτίμησή της για τον κλάδο των ταξιδιών και ψυχαγωγίας, και των επιχειρηματικών υπηρεσιών.

  Επίσης, σε μάκρο επίπεδο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υπενθυμίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια της αγοράς, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας (περίπου 20% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2020) σε συνδυασμό με το ευνοϊκό προφίλ χρέους με μακρά περίοδο ωρίμανσης, είναι οι παράγοντες που συνεχίζουν κατά τον οίκο να στηρίζουν το ελληνικό χρέος. Βέβαια, υπενθυμίζει ότι η μείωση του χρέους παραμένει βασικός μοχλός της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει το rating της Ελλάδας εάν το δημόσιο χρέος επανέλθει σε σταθερή πτωτική πορεία από το 2021.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ηγείται της ανόδου με κέρδη 5,18%, με την Alpha Bank να είναι στο +4,41% και την Τέρνα Ενεργειακή στο +4,11%. Κέρδη 3,53% σημειώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τον Φουρλή να ενισχύεται κατά 2,61% και την ΕΥΔΑΠ κατά 2,37%. Κέρδη 1,08% σημειώνει ο ΟΠΑΠ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Titan, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά οι Λάμδα, Βιοχάλκο, Eurobank, Σαράντης, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ. Ο ΟΛΠ χάνει 1,13% και η Πειραιώς είναι στο -12,59%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ