Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 08:24

  A - Quant: "Οι αγορές συνεχίζουν ανοδικά, μέχρι …."

  A - Quant: "Οι αγορές συνεχίζουν ανοδικά, μέχρι …."
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με έντονες ανοδικές τάσεις να κυριαρχούν, έκλεισαν οι αγορές μετοχών την περασμένη εβδομάδα και σε πολλές περιπτώσεις με τιμές ρεκόρ. Στη συνεδρίαση της FED την Τετάρτη, δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο παρά μόνο η δέσμευση για πολιτική χαμηλών επιτοκίων έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι σε ανεργία και πληθωρισμό. Με μια μικρή κάμψη και των αποδόσεων των ομολόγων, το δολάριο έχασε έδαφος έναντι των κυριoτέρων νομισμάτων, μετά από τρεις στη σειρά ανοδικές εβδομάδες. Στην Ευρώπη, μετά τις δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη της Αυστρίας Robert Holzmann πως η ΕΚΤ σκέφτεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων στη διάρκεια του καλοκαιριού, το ευρώ σημείωσε κάποια κέρδη, εκμεταλλευόμενο και την αδυναμία του δολαρίου.

  Στο μέτωπο του κορoνοϊού, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, τα lockdowns παραμένουν στις περισσότερες χώρες αλλά φαίνεται πως αυτό δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τις αγορές. Πολλές χώρες πάντως όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα επιταχύνουν τους εμβολιασμούς το επόμενο διάστημα αφού το 3ο κύμα της πανδημίας σαρώνει.

  Όσο αφορά στα εμπορεύματα, ο χρυσός σημείωσε κάποια μικρή άνοδο, το πετρέλαιο είχε κάποιες απώλειες χάνοντας τα $60/βαρέλι ενώ Το Bitcoin "έπιασε" και πάλι τα $60,000.

  Η τρέχουσα εβδομάδα δεν είναι ιδιαιτέρως έντονη ειδησεογραφικά. Ξεχωρίζουν οι λιανικές πωλήσεις σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Γερμανία, το ΑΕΠ και οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα και η ανεργία στην Αυστραλία.

  Η αισιοδοξία συνεχίζει μέχρι νεωτέρας, αλλά σύννεφα έχουν αρχίσει να μαζεύονται στον ορίζοντα, είτε αφορούν τις Αμερικανοκινέζικες σχέσεις, την αύξηση της εταιρικής φορολογίας στις ΗΠΑ είτε τον πραγματικό πληθωρισμό που αργά ή γρήγορα μάλλον θα συνεχίσει την ανοδική τροχιά του.

  SP500

  Σημαντικά ανοδική η εβδομάδα για τον αμερικανικό δείκτη SP500, που έκλεισε στις 4,114 μονάδες και κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που ο δείκτης σημείωσε υψηλά όλων των εποχών, βοηθούμενος από την πολιτική χαμηλών επιτοκίων που συνεχίζεται από την FED (όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση την Τετάρτη), από το αδύναμο δολάριο και από τον απόηχο των καλών νέων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και των ανακοινώσεων Biden για το πρόγραμμα της δημοσιονομικής επέκτασης. Οι επιμέρους δείκτες όπως αυτός της τεχνολογίας ενδυναμώθηκαν κι άλλο μετά την υστέρηση που είχαν τους προηγούμενους μήνες. Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει τις ανακοινώσεις κερδών αρκετών εταιρειών για το 1ο τρίμηνο του 2021 και σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, ο δείκτης ενδέχεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. 

  DAX30

  Σταθεροποιητικά και ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας στις 15,271 μονάδες με κέρδη κοντά στο 0.5%. Ο δείκτης είχε χαμηλή σχετικά μεταβλητότητα αλλά υστέρησε έναντι των άλλων κυριωτέρων δεικτών αφού είχε υπεραποδώσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τάση είναι σαφώς ανοδική αλλά η μεγάλη άνοδος από το Νοέμβριο (συνολική απόδοση πάνω από 32%) ίσως οδηγήσει και σε περαιτέρω κατοχύρωση κερδών και διορθώσεις.

  FTSE100

  Ανοδική ακόμα μία εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,889 μονάδες και κέρδη κοντά στο 2.3%. Η αδυναμία της στερλίνας και η θεώρηση πολλών αναλυτών πως οι βρετανικές μετοχές αποτελούν ευκαιρία, ώθησαν τον δείκτη ανοδικά, ξεπερνώντας τα υψηλά στην προ-COVID εποχή. Οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά αλλά τα θέματα που έχουν ανακύψει με την Astra Zeneca σε συνδυασμό με τα ολοένα και περισσότερο διαφαινόμενα προβλήματα λόγω Brexit, ίσως προκαλέσουν διορθώσεις στον δείκτη. Η ανοδική τάση πάντως που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο, δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί.

  Χρυσός

  Με μια ήπια ανοδική αντίδραση έκλεισε την εβδομάδα ο χρυσός, στα $1,744, σημειώνοντας κέρδη 0.75% περίπου. Η μικρή κάμψη των αποδόσεων των ομολόγων σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που δημιουργείται στην αμερικανική οικονομία και με το αδύναμο δολάριο, ευνόησαν την άνοδο του χρυσού. Οι αποδόσεις των ομολόγων και η πορεία του δολαρίου πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποτελούν βαρόμετρο για τον χρυσό. Φυσικά το τελευταίο διάστημα ο χρυσός έχει έναν ευθύ ανταγωνιστή στα ασφαλή από πληθωριστικές τάσεις επενδυτικά καταφύγια: το Bitcoin. Μεταφορές κεφαλαίων στο Bitcoin αποδυναμώνουν τον χρυσό. Η άνοδος για να έχει συνέχεια, χρειάζεται δυναμική διάσπαση των $1,760 ενώ κάτω από τα από τα $1,730, επιβεβαιώνεται το εύρος τιμών του χρυσού εδώ και δύο μήνες περίπου, μεταξύ $1,673 και $1,760.

  Πετρέλαιο

  Πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το πετρέλαιο, με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $59.31, με απώλειες πάνω από 3%. Η καθοδική διάσπαση των $60 που αποτελεί τιμή – ορόσημο, είναι μια ένδειξη προς την πλευρά των πωλητών που μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΟΠΕΚ για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, κυνηγάνε στόχους ακόμα και κοντά στα $50. Αυτό το γεγονός αντισταθμίζει την πιθανή αύξηση της ζήτησης αφού το ΔΝΤ στην πρόσφατη συνεδρίασή του, προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη για το 2021. Τα αποθέματα στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε ήταν ανάμεικτα: μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά κατά 0.7% αλλά άνοδος των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1.7%. Σενάριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης αρχίζει και ενεργοποιείται πάνω από τα $62.25.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση για το EURUSD την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τρεις καθοδικές εβδομάδες, με άνοιγμα στο 1.1757 και κλείσιμο στο 1.19. Το δολάριο εμφανίστηκε αδύναμο μετά από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και του ράλι στις αγορές μετοχών στις ΗΠΑ. Από την άλλη, το ευρώ ευνοήθηκε από τις δηλώσεις του Αυστριακού τραπεζίτη Robert Holzmann περί πιθανής μείωσης ομολόγων από την ΕΚΤ, μέσα στο καλοκαίρι. Η συνεδρίαση της FED δεν επεφύλαξε εκπλήξεις, παρά μόνο τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θα παραμείνει, μαζί με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν το δολάριο συνεχίσει την ανοδική του πορεία, ίσως δούμε την ισοτιμία να αγγίζει το ορόσημο του 1.20. Το EURUSD εδώ και 40 ημέρες περίπου, κινείται μεταξύ 1.17 και 1.20 και χρειάζεται ισχυρότερα καύσιμα για να ξεφύγει από αυτό το κανάλι.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το GBPUSD, με άνοιγμα στο 1.3823 και κλείσιμο στο 1.3705. Η ισοτιμία έπεσε παρότι το δολάριο ήταν αδύναμο, αφού τα θέματα των εμβολιασμών σε σχέση με την Astra Zeneca και οι διαφαινόμενες επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Brexit, πίεσαν την στερλίνα περισσότερο. Αυτήν την εβδομάδα πάντως, ανοίγουν πολλές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως οι pub και τα γυμναστήρια, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό του πληθυσμού που έχει ήδη εμβολιαστεί. Αν το δολάριο γυρίσει και αρχίσει να ισχυροποιείται, τότε ίσως οι πιέσεις στην ισοτιμία ενταθούν κι άλλο και κάτω από την στήριξη του 1.3670, οι πωλητές στοχεύουν στο 1.35.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Έντονη διόρθωσε είδαμε για το USDJPY την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα στο 110.62 και κλείσιμο στο 109.67. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων επέδρασε καταλυτικά στην ισοτιμία, η οποία έδειξε πάντως να αντιδρά ανοδικά την Παρασκευή (από τα χαμηλά στο 109), με την άνοδο των δεικτών μετοχών. Η διόρθωση ήταν σαφώς μεγάλη αλλά η ανοδική τάση για το USDJPY, δεν έχει ακόμα αναστραφεί. Αυτό έχει πιθανότητες να γίνει κάτω από το 108.40 αλλά αν  η ισοτιμία αρχίσει να και πάλι φλερτάρει με το 110, το σενάριο συνέχισης της ανόδου ενισχύεται.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Τρίτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα για το EURJPY, που άνοιξε στο 130.12 και έκλεισε στο 130.51, με βάση το ισχυρό ευρώ. Η ισοτιμία βρίσκει για δεύτερη φορά ταβάνι κοντά στο 130.70 και αυτό δημιουργεί προβληματισμούς για την συνέχιση της ανόδου. Τυχόν ανοδική διάσπαση αυτής της αντίστασης ανοίγει το δρόμο για τιμές κοντά στο 133 αλλά τυχόν επαναφορά κάτω από το 130, θα ευνοήσει τους πωλητές.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Το EURGBP σημείωσε την μεγαλύτερή του άνοδο σε εβδομαδιαίο επίπεδο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανοίγοντας στο 0.8504 και κλείνοντας στο 0.8682 (άνοδος περίπου 180 pips). Η στερλίνα εμφανίστηκε πολύ αδύναμη σε αντίθεση με το ευρώ που ενισχύθηκε. Είναι ενδεικτικό πως αυτή η άνοδος, πήρε πίσω την πτωτική πορεία πέντε εβδομάδων του EURGBP. Οι αγοραστές βλέπουν ήδη τον επόμενο στόχο στο 0.8860 αλλά αυτή η άνοδος δε συνεπάγεται απαραίτητα πως η μεγάλη καθοδική τάση που ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου έτους για την ισοτιμία, έχει ακόμα αναστραφεί.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Ελαφρώς πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, που άνοιξε στο 1.2570 και έκλεισε στο 1.2527. Το αδύναμο δολάριο ΗΠΑ, επεσκίασε την πτώση των τιμών του πετρελαίου που πίεσαν το νόμισμα του Καναδά. Επίσης τα νέα από την αγορά εργασίας του Καναδά ήταν εντυπωσιακά αφού η ανεργία έπεσε τον Μάρτιο στο 7.5%, από το 8.2% του Φεβρουαρίου. Το γενικότερο θετικό κλίμα πάντως σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ισοτιμία σε υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο των αγοραστών, την περιοχή τιμών του 1.2650.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Σημαντική πτώση σημείωσε το USDCHF, μετά από επτά στη σειρά ανοδικές εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα ήταν στο 0.9424 και το κλείσιμο στο 0.9245, με εμφανή την αδυναμία του δολαρίου. Υπάρχει ανοδική τάση για την ισοτιμία από τις αρχές του έτους που για να επηρεαστεί, πρέπει να δούμε τιμές αρκετά κάτω από το 0.92, ενώ σε ενδεχόμενη ενίσχυση του δολαρίου, δεν αποκλείεται να υπάρξει προσέγγιση του 0.94 και πάλι.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν για το AUDUSD την περασμένη εβδομάδα, με την ισοτιμία να ανοίγει και να κλείνει στην περιοχή τιμών του 0.76 – 0.7620. H Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0.1%, με παράλληλη δέσμευση να διατηρηθούν χαμηλά έως και το 2024. Αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνεται και το κινεζικό ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο του 2021 και θα φανεί σε μεγάλο βαθμό η ενδεχόμενη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία (οι προσδοκίες είναι για αύξηση κατά 18.8% σε σχέση με πέρυσι). Ενδεχόμενη ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ πάντως, μπορεί να πιέσει κι άλλο την ισοτιμία και αν υπάρξει καθοδική διάσπαση του 0.7530, ανοίγει ο δρόμος για το 0.74.

  Bitcoin

  Συνέχισε την ανοδική του αντίδραση το Bitcoin, για 2η κατά σειρά εβδομάδα, κλείνοντας στα $59,979, έχοντας κέρδη λίγο πάνω από 3%. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί τελευταία έχουν υιοθετήσει το Bitcoin ως συναλλακτικό μέσο (PayPal, VISA, Morgan Stanley κλπ), δίνοντας μια παραπάνω αξιοπιστία. Το Bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ωρίμανσης, χωρίς την τόσο υψηλή μεταβλητότητα που το καθιστά δύσχρηστο σε πολλά χαρτοφυλάκια. Ήδη νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, το Bitcoin έχει υπερβεί το ορόσημο των $60,000 και είναι λογικό οι αγοραστές να είναι αισιόδοξοι για ακόμη υψηλότερες τιμές.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

   
  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ