Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 17:32

  Χρηματιστήριο: Κατέκτησε τις 890 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Κατέκτησε τις 890 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η αγορά έχει φθάσει οριακά στην αποτίμηση των 60 δισ. ευρώ ανακτώντας περί τα 25 δισ. ευρώ από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου του 2020

  Στις 890 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από επιλεγμένους τίτλους, οι οποίοι όχι μόνο απορρόφησαν την νευρικότητα της συνεδρίασης στο τέλος, αλλά οδήγησαν και τον γενικό δείκτης πιο κοντά στα υψηλά 14 μηνών.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 891,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 882,73 μονάδων (-0,23%) και 891,69 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 78,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 426 χιλ. τεμάχια (5,6 εκατ. ευρώ).

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,79%, στις 2.156,14 μονάδες, ενώ στο +1,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.289,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 582,41 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,88%, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 2,34%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 5,26%.

  Επήλθε… δικαιοσύνη

  Με ήπιο αλλά σταθερά ανοδικό βηματισμό η αγορά συνέχισε την πορεία της προς τις 900 μονάδες την εβδομάδα που πέρασε, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities στο εβδομαδιαίο σχόλιό του. Παρά την πίεση από την προσφορά που παρουσιάζεται στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η αγορά έχει φθάσει οριακά στην αποτίμηση των 60 δισ. ευρώ ανακτώντας περί τα 25 δισ. ευρώ από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου του 2020. Ένα βασικό ζητούμενο που είναι ξεκάθαρο πια, είναι η αποσύνδεση των μετοχών με την συνολική τάση της αγοράς.

  Η εικόνα αποδίδει δικαιοσύνη σε όσες εταιρίες έχουν "κάτι να πουν" είτε μέσα από τα αποτελέσματα τους, είτε μέσα από επιχειρηματικές συμφωνίες, είτε μέσα από την επικαιροποίηση των προοπτικών της τρέχουσας χρήσης. Ακόμα και μέσα στον ίδιο κλάδο οι εταιρίες εμφανίζουν διαφοροποιήσεις υποδηλώνοντας επιλεκτικές διαθέσεις τοποθετήσεων ανάλογα με την ποιότητα του ισολογισμού ή την μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της εταιρίας. Το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων 10 εβδομάδων είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς, η αποτίμηση των νέων και η διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών με αρκετή δόση θεμελιωδών παραμέτρων.

  Ο πολυπόθητος απεγκλωβισμός

  Από την άνοδο που έχει καταγραφεί έχουν απεγκλωβιστεί παθητικά κεφάλαια από τα περυσινά αντίστοιχα επίπεδα διαπραγμάτευσης που αφορούν σχεδόν τις μισές μετοχές του ΧΑ, ορισμένες εξ αυτών καταγράφουν και ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις με τριψήφιο ποσοστό. Καθημερινά η λίστα των εταιριών που περνούν σε θετικό έδαφος κερδίζει νέα μέλη με αποτέλεσμα να δίνει δυνατότητες επιλογών σε επενδυτές είτε να αποεπενδύσουν χωρίς απώλειες είτε να εξετάσουν υστερήσαντες της σχετικής λίστας που πληρούν τις προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Επιπλέον η άνοδος των τιμών αναμένεται να διευκολύνει και το βαρύ πρόγραμμα των αυξήσεων κεφαλαίων χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτεροι κραδασμοί από πιθανές εκροές. Αν η αγορά περάσει το σκόπελο των αυξήσεων χωρίς να χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα οι πιθανότητες να δούμε στο Γενικό Δείκτη τέσσερα ψηφία μέσα στην χρονιά θα μπουν για τα καλά στο τραπέζι.

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε μετά από μια σχετικά ήπια και σύντομη διόρθωση σε νέα υψηλά 13 μηνών και διατηρώντας το ρυθμό ήπιων διακυμάνσεων και διαφύλαξης του θετικού προσήμου στο τέλος της ημέρας σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Οι ενδείξεις αυτές υποδηλώνουν έλεγχο της Αγοράς από τους αγοραστές και μάλιστα σε μια εβδομάδα που η τάση στο εξωτερικό δεν ήταν και απόλυτα σαφής ως προς την ανοδική της κατεύθυνση. Όλες οι τεχνικές ενδείξεις παραμένουν αισιόδοξες ενώ παρατηρούνται εκ νέου υπερτιμήσεις στους ταλαντωτές καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει 9 ανοδικές εβδομάδες στις τελευταίες 10.

  Το καθοδικό χάσμα που είχε επισημανθεί ως η βασική βραχυχρόνια αντίσταση (892 – 885) βρίσκεται σε φάση ανακατάληψης με την Αγορά να δείχνει εξαιρετική υπομονή στην απορρόφηση των κερδισμένων θέσεων και την εναλλαγή των πρωταγωνιστών. Μια μικρή διορθωτική κίνηση μικρού εύρους πριν την διάσπαση των 900 μονάδων θα την θεωρούσαμε φυσιολογική και εντός προγράμματος, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έφτασε τα επίπεδα των 1,10 ευρώ, σημειώνοντας κέρδη 3,68%, με τη Βιοχάλκο να ολοκληρώνει στο +3%. Ο Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 2,29%, με τις Ελλάκτωρ, Σαράντη, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οιΟΛΠ, Jumbo, Εθνική, Coca Cola, Eurobank, Titan και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες 1,41% και 1,24% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ