Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Απρ-2021 14:21

  Αντιστέκεται στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  Αντιστέκεται στις πιέσεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στη ζώνη των 880 μονάδων καταφέρνει να παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα αντιμέτωπο με το ισχυρό βαρίδι της μετοχής της Πειραιώς, αλλά και επιλεγμένων τίτλων που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα εξαιτίας των μεγάλων μετοχικών τους αλλαγών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 882,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.133,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,37% στις 575,84 μονάδες.

  Παραμένει η αβεβαιότητα

  Μπορεί ο συντελεστής βαρύτητας της μετοχής της Πειραιώς να έχει συρρικνωθεί υπερβολικά εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της, ωστόσο η συμπεριφορά της αναμφίβολα επηρεάζει όλον τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σήμερα πασχίζει να διαφοροποιηθεί από την αβεβαιότητα. Η νευρικότητα και η έντονη μεταβλητότητα που εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές έχει επηρεάσει και την υπόλοιπη αγορά, η οποία ωστόσο καταφέρνει να μείνει στη ζώνη των 880 μονάδων.

  Βέβαια, αυτό που επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, είναι το γεγονός ότι ο κλάδος το προηγούμενο διάστημα είχε σημειώσει αποδόσεις που είχαν υπερβεί αυτές της αγοράς, γεγονός που πυροδοτεί κάποιες διορθωτικές κινήσεις έως ότου τουλάχιστον ξεπεράσει η αγορά το σκόπελο της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.

  Το timing της υπέρβασης

  Οι σημαντικές αποδόσεις της αγοράς, σε συνδυασμό με τα πολύμηνα υψηλά που βρίσκεται η αγορά είναι εύλογο να κινήσει πολλά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αναλυτής στο Capital.gr, ένας ανοδικός κύκλος δεν στερείται και ούτε πρέπει να στερείται συνεδριάσεων που να δίνουν τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων.

  Το ζητούμενο είναι οι ελληνικές μετοχές να παραμείνουν στο ραντάρ των χαρτοφυλακίων, ιδιαίτερα των ξένων, κάτι που φαίνεται εφικτό αν αναλογιστεί κανείς και τα στοιχεία που παραθέτει η Citigroup, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές μετοχές έχουν δείκτη CAPE (δείκτης των κυκλικά αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή) στο 19x, έναντι 20,5x για το σύνολο της Ευρώπης και 28,3x για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI. 

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +3,90% της ΕΥΔΑΠ, αλλά και το +2,63% της ΔΕΗ και το +2,10% της Aegean λειτουργούν υποστηρικτικά στην αγορά, ενώ άνω του 1% είναι και η άνοδος σε Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Coca Cola και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημειώνει βουτιά 17,61%, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο -2,51%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή και ο Μυτιληναίος σημειώνουν απώλειες 1,95% και 1,42% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής, με τον Σαράντη και τον Titan να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ