Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 11:11

  Βρίσκει ανοδική διέξοδο το Χρηματιστήριο

  Βρίσκει ανοδική διέξοδο το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:15

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 


  Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, πλην της τρ. Πειραιώς, το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να ξεπεράσει την πρωινή νευρικότητά του και να δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές του πάνω από τις 880 μονάδες, αναμένοντας όμως τη σημερινή γενική συνέλευση της Πειραιώς. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,58% στις 882,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.133,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,50% στις 578,50 μονάδες.

  Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία καλείται να εγκρίνει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει προτείνει το διοικητικό συμβούλιο. Η νευρικότητα είναι έκδηλη στη μετοχή, όπως και στη χθεσινή (και όχι μόνο) συνεδρίαση, με την αγορά να ελπίζει σε κάποια στήριξη των υφιστάμενων μετόχων, ώστε να επέλθει η ομαλοποίηση πριν την κεφαλαιακή ενίσχυση.

  Οι εξελίξεις στην Πειραιώς σαφώς έχουν επηρεάσει τον τραπεζικό κλάδο, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση στους υπόλοιπους τίτλους. Σε αυτό όμως που συμφωνούν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι στο ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, οι αναταράξεις στον κλάδο δεν θα λείψουν.

  Το ερώτημα είναι τώρα εάν οι παραπάνω εξελίξεις επηρεάσουν την πορεία της αγοράς και το στοίχημα του Γενικού Δείκτη να επιβεβαιώσει την τμήση με μια κίνηση άνευ επιστροφής πάνω από τις 870 μονάδες, εξέλιξη που σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Aenaon Markets θα απελευθερώσει για τα καλά τον Γενικό Δείκτη από τα βαρίδια του παρελθόντος, ανοίγοντας, έτσι, το έδαφος για την πραγματοποίηση νέων υψηλών 6ετίας με τη δραπέτευσή του πάνω από τις 950 μονάδες.

  Τώρα, στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν την κούρσα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια, η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, φαντάζει εύκολη τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου, αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενέργεια με πυρήνα την πράσινη μετάβαση, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες με πυρήνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ηλεκτροκίνηση, κατασκευαστικές και δομικά υλικά, μεταφορές και εξαγωγικοί όμιλοι, εταιρείες που προωθούν την καινοτομία και την έρευνα αλλά και πολλές άλλες που ανήκουν στον κύριο κορμό της οικονομίας της χώρας.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Eurobank σημειώνουν κέρδη 3,31% και 3,27% αντίστοιχα, με τις Coca Cola, Εθνική και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια κέρδη σημειώνουν οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Titan, Aegean, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς σημειώνει πτώση 3,66%, με τη Λάμδα να είναι στο -1,20%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Jumbo, με τον Σαράντη και τον ΑΔΜΗΕ να μην έχουν μεταβολή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ