Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 17:26

  Χρηματιστήριο: Άντεξε το θετικό πρόσημο

  Χρηματιστήριο: Άντεξε το θετικό πρόσημο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Εν μέσω έντονα αντίρροπων δυνάμεων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο έως το τέλος, έκλεισε μακριά από τα υψηλά 14 μηνών που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά, ήτοι τις 885 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 877,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 876,26 μονάδων (+0,12%) και 885,92 μονάδων (+1,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 89,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 59,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,54%, στις 2.117,98 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.258,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,01% στις 564,38 μονάδες.

  Από τη μία η Alpha Bank και η ΕΧΑΕ και από την άλλη η Πειραιώς και ο Ελλάκτωρ. Σε αυτή τη διελκυστίνδα βρέθηκε σήμερα το ΧΑ, το οποίο βέβαια άντεξε τις πιέσεις που άσκησε και η διολίσθηση σε αρνητικό έδαφος πολλών άλλων τίτλων, ειδικά μετά τις 15:00. Και όσο έφθινε η ανοδική του τροχιά… τόσο μειωνόταν και η συναλλακτική δραστηριότητα, με την αγορά τελικά να δείχνει ότι το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 885-890 μονάδων ίσως είναι λίγο πιο απαιτητικό από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

  Αυτό όμως που επιβεβαιώθηκε σήμερα, είναι η διαφοροποίηση (έντονη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) της αγοράς σε επίπεδο τίτλων, οι οποίοι έχουν να δώσουν διαφορετικά σήματα με βάση την πορεία της οικονομίας τα υπόλοιπα τρίμηνα του έτους. Άλλωστε, σταδιακά ανοίγουν όλα τα βασικά μέτωπα που αφορούν την αγορά βάζοντας τα σε διαδικασία ολοκλήρωσης, λύνοντας εκκρεμότητες που λειτουργούσαν ανασταλτικά επενδυτικά (αυξήσεις κεφαλαίου, λεπτομέρειες ταμείου ανάκαμψης, τιτλοποιήσεις κλπ).

  Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, για να μπορέσει η αγορά να κλείσει το διαγραμματικό κενό και να δει με μεγαλύτερες αξιώσεις τις 900 μονάδες, θα πρέπει να "πείσει" τα χαρτοφυλάκια είτε να διαθέσουν νέα κεφάλαια είτε να επαναπροωθήσουν στο ταμπλό τη ρευστότητα που έχουν εξασφαλίσει μετά από ένα καλό πεντάμηνο (αν εξαιρεθεί ο αρνητικός Ιανουάριος). Η ορατότητα δηλαδή είναι αυτή που θα τροφοδοτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα που ναι μεν είναι ελκυστικά, αλλά σε ορίζοντα τριμήνου ή 12μήνου χρειάζονται καταλύτες για να ξεπεραστούν, με το stock picking να αναμένεται να αποτελέσει το "κλειδί" για την απόδοση των χαρτοφυλακίων.

  Τα αποτελέσματα των εισηγμένων έχουν και αυτά με την σειρά τους συνδράμει στην βελτίωση της ψυχολογίας, καθώς, όπως σχολίασε πρόσφατα η Beta Securities, αναμενόμενα η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, η επίδραση ωστόσο του lockdown στο δ’ τρίμηνο φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί μετά τις κινήσεις περιορισμού κόστους και την αύξηση της κίνησης στο διαδίκτυο. Ειδικά μάλιστα όταν οι τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες έδωσαν κάποια περιθώρια κανονικότητας στην οικονομική δραστηριότητας, ειδικά στην κρίσιμη περιοχή της Αττικής.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank με το +5,82% και η ΕΧΑΕ με το +3,27% κράτησαν τις στηρίξεις της αγοράς, όπως και οι Jumbo, Eurobank και Φουρλής με τα άνω του 2% κέρδη τους. Στο +1,47% έκλεισε ο Titan και στο +0,38% ο ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, η Πειραιώς τελικά έκλεισε με βουτιά 7,25%, με τον Ελλάκτωρ να την ακολουθεί με το -4,79% που σημείωσε. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 1% σε Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ