Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Απρ-2021 12:14

  BofA: Σε ποιους κλάδους και μετοχές θα αποτελέσει game-changer το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η οικονομία της ΕΕ αναμένεται να λάβει οικονομική τόνωση ύψους 1% περίπου του ΑΕΠ ετησίως σε μέσο όρο, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι θα αρχίσουν να εισρέουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος εάν τα κεφάλαια διατεθούν γρήγορα και χρησιμοποιηθούν όλα τα δάνεια, και ακόμη μεγαλύτερος εάν συνοδευτούν από ισχυρές μεταρρυθμίσεις, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Bank of America. 

  Η διπλή "απάντηση" των αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ΕΚΤ + Ταμείο Ανάκαμψης) είναι ένα ισχυρό εργαλείο που αγοράζει πολύτιμο χρόνο σε πολλές χώρες για να εξαλείψουν ορισμένες από τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους, τονίζει η BofA. Το γεγονός ότι η εκταμίευση των πόρων συνδέεται με τη ζήτηση για μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να ενισχύσει τον οικονομικό αντίκτυπο, όπως επισημαίνει, καθώς περίπου το 37% των πόρων προορίζεται, σύμφωνα με τα σχέδια των κυβερνήσεων που έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και το 20% για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

  κλξ

  Τι σημαίνει το NGEU για τις ευρωπαϊκές μετοχές

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να επωφεληθούν από την απότομη επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά τους επόμενους μήνες - αλλά αυτό θα οφείλεται στην ώθηση από το reopening των οικονομιών και στη στήριξη από την ισχυρή ανάκαμψη των ΗΠΑ, και όχι ως συνάρτηση της εκταμίευσης των κεφαλαίων του NGEU. Σε κάθε περίπτωση, η BofA επαναλαμβάνει την bullish στάση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές και ειδικά τις μετοχές της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως προβλέπει περαιτέρω άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 της τάξης του 7% μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, περίπου τη στιγμή που τα κεφάλαια του NGEU θα αρχίσουν να εκταμιεύονται.

  Ενώ τα κεφάλαια αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του έτους, ο αντίκτυπός τους είναι απίθανο να είναι αρκετός για να αντισταθμίσει πλήρως την επιβράδυνση που θα σημειωθεί από το γ’ τρίμηνο (όπου και θα κορυφωθεί η ανάκαμψη των οικονομιών) και μετά,  καθώς η ώθηση από το άνοιγμα της οικονομίας θα εξασθενήσει. Άλλες πιθανές επιπτώσεις από το NGEU στις αποδόσεις των ομολόγων (δηλαδή, το κόστος χρηματοδότησης), στο ευρώ και στην πολιτική αβεβαιότητα δεν παρέχουν προς το παρόν σαφείς θετικές ενδείξεις. Ως εκ τούτου, με το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι απίθανο να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στις αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης, δεν αναμένεται να αποτελέσει και game-changer για τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά το επόμενο 12μηνο.

  Οι κλάδοι-μετοχές που θα ξεχωρίζουν

  Ωστόσο, υπάρχουν κάποιο κλάδοι οι οποίοι θα ξεχωρίσουν με τους πόρους του NGEU να κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Ποιοι είναι αυτοί; 

  Σύμφωνα με την BofA o κλάδος που αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά είναι οι τράπεζες και για αυτόν τον λόγο εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία των μετοχών τους.

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως επισημαίνει, μπορούν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ όχι μόνο ως αποδέκτες στήριξης της ΕΕ (μέσω μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στη διατήρηση του κεφαλαίου και της χρηματοδότησης των τραπεζών), αλλά και ως βασικού διαύλου για τη μετάδοση των κεφαλαίων του Ταμείου στην πραγματική οικονομία (στην προσφορά πίστωσης και ως διαμεσολαβητής κρατικών εγγυήσεων), σημειώνει η Bank of America.

  Ένας γενικός τραπεζικός κανόνας είναι ότι οι νικητές της επιδείνωσης της πορείας της οικονομίας είναι εκείνες οι τράπεζες που περιορίζουν γρήγορα τις πιστώσεις και επομένως υφίστανται μικρότερες απώλειες και διατηρούν το κεφάλαιό τους. Ωστόσο, εάν οι περισσότερες τράπεζες συμπεριφερόντουσαν με αυτόν τον τρόπο, θα οδηγούμασταν σε πιστωτική κρίση, κάνοντας τα πράγματα μόνο χειρότερα για όλους. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, το κράτος και οι υπερεθνικές αρχές πρέπει να ενεργούν ως εγγυητές

  Η συνειδητοποίηση ότι το τραπεζικό σύστημα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η κρίση οδήγησε σε μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό των απειλών που έθεσε η πανδημία, όπως σημειώνει η BofA. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στη διατήρηση του κεφαλαίου των τραπεζών και στη διασφάλιση της παροχής αδιάλειπτης πιστωτικής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  Στις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνονται το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) με πιο ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις, μη στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης (PELTROs), τη χαλάρωση των κανόνων για τις εγγυήσεις  και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κεφαλαίου των τραπεζών.

  Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους δρομολόγησαν εγγυήσεις δανείων και βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης της εργασίας, ειδικές φορολογικές αναβολές και άμεση στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε ορισμένες χώρες, έχουν ληφθεί επίσης μέτρα για να σταματήσουν οι εταιρείες να απολύουν υπαλλήλους (π.χ. Ιταλία και Ισπανία) ή να αρθούν προσωρινά οι υποχρεώσεις για υποβολή αφερεγγυότητας (Γερμανία). Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μέτρων (εγγυήσεις / μορατόρια) βασίζεται στις τράπεζες ως βασικό κανάλι μετάδοσης στην οικονομία.

  Σε αυτό το σημείο η BofA κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις τιτλοποιήσεις των NPEs και υπογραμμίζει τις εξελίξεις στην Ιταλία ( με το σχέδιο GACS) και στην Ελλάδα με το παρόμοιο σχέδιο "Ηρακλής". Όπως τονίσει το σχέδιο αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, ενώ έχει επεκταθεί πρόσφατα, κάτι που θα ενισχύσει αυτήν την πρόοδο.

  Άλλοι κλάδοι οι οποίοι θα επωφεληθούν σημαντικά από την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι εξής, σύμφωνα με την BofA:

  Τα κεφαλαιουχικά αγαθά βρίσκονται στο επίκεντρο του εκσυγχρονισμού των υποδομών της ΕΕ, με τις εταιρίες που έχουν έκθεση στην αποδοτικότητα κτιρίων, στις σιδηροδρομικές υποδομές και στην οικονομία υδρογόνου, να αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη. 

  Το τελευταίο πρόκειται να αποτελέσει επίκεντρο στην ώθηση της Ευρώπης προς την απολιγνιτοποίηση, με τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ να αναμένεται να ωφελήσει έργα στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενεργειακή απόδοση και αποθήκευση) και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδρογόνο, υπεράκτια αιολική ενέργεια,).

  Παρόμοια εμβληματικά επενδυτικά πεδία (συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων μεταφορών) σχετίζονται με τις κατασκευαστικές εταιρείες, με πιθανή περαιτέρω υποστήριξη στον τομέα από νέα συστήματα που εστιάζονται στην ενίσχυση των διασυνοριακών ευρωπαϊκών μεταφορών. 

  Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των εταιρειών-μετοχών που θα "κερδίσουν" τα περισσότερα είναι οι Siemens, ABB, Schneider, Legrand, Signify, Rexel, KONE, ASSA, Signify, IMI, Alstom, Knorr Bremse, SKF, Iberdrola, Enel, E.On, Siemens Gamesa, Vinci, Eiffage, Kingspan, Saint-Gobain, ACS, Skanska, Atlantia, Getlink και Ferrovial.

  Τέλος, όπως σημειώνει η BofA, η χρηματοδότηση από το NGEU προσφέρει ευκαιρίες στον τομέα της αεροναυπηγικής να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την απολιγνιτοποίηση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ