Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 11:29

  Πώς η Archegos του Hwang αιφνιδίασε τις παγκόσμιες τράπεζες

  Πώς η Archegos του Hwang αιφνιδίασε τις παγκόσμιες τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τιμή της μετοχής του κολοσσού των "παραδοσιακών" μέσων ενημέρωσης αυξήθηκαν σχεδόν 300% μέσα σε εβδομάδες και οι μικροί επενδυτές ήταν γεμάτοι θεωρίες: Είναι υποτιμημένη η μετοχή, όπως το GameStop! Είναι στόχος εξαγοράς. 

  Μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταιρειών της Wall Street, ορισμένα στελέχη είχαν μια ιδέα για το τι προκάλεσε την κίνηση. Η Archegos Capital Management του Bill Hwang χτίζει μια τεράστια θέση στη Viacom CBS. 

  Oι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έδωσαν στον Ηwang τη μόχλευση που χρειαζόταν για να αποκτήσει όλο και περισσότερες μετοχές. Αυτό που δεν μπορούσαν να δουν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση, ήταν η συνολική έκθεσή του. Συγκέντρωσε κρυφά $10 δισ. από την Viacom και από κολοσσιαίες τοποθετήσεις σε μερικές άλλες εταιρείες. 

  Οι "τρύπες” στην εποπτεία και τη διαχείριση κινδύνων είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τράπεζες ήταν τόσο ευάλωτες όταν το ποντάρισμα στη Viacom αποκαλύφθηκε και η Archegos κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα. 

  Οι εκπρόσωποι της Credit Suisse συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που προέκυψε με την Archegos και να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μετριάσουν τη ζημιά. Μήπως περιμένετε να δείτε αν οι μετοχές της ανακάμπτουν: Η Viacom, σημείωσαν ορισμένοι, ήταν σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα μετά την άνοδο στα $100 δύο μέρες νωρίτερα. 

  Σε αρκετά σημεία κατά τη διάρκεια αυτών των ανταλλαγών, οι τραπεζίτες ζήτησαν από τον Hwang να αποκτήσει το λεγόμενο "breathing room” , πουλώντας μερικές μετοχές και αντλώντας μετρητά για ενέχυρο.  Τώρα η συνήθεια της Wall Street να δανείζει σε επικερδείς πελάτες χωρίς να κάνει πολλές ερωτήσεις τραβάει την προσοχή. 

  Το οικογενειακό γραφείο του Hwang πραγματοποίησε τοποθετήσεις σε τουλάχιστον εννέα μετοχές που ήταν αρκετά μεγάλες για να τον κατατάξουν μεταξύ των μεγαλύτερων κατόχων, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από ένα επίπεδο τραπεζικής μόχλευσης που θα ήταν ασυνήθιστο ακόμη και για ένα hedge fund.

  Η Archegos μπόρεσε να πραγματοποιήσει μεγάλα πονταρίσματα χρησιμοποιώντας παράγωγα και, ως ιδιωτική εταιρεία, να αποφύγει τις γνωστοποιήσεις που απαιτούνται από τους περισσότερους επενδυτές. Σχεδόν αόρατα, συγκέντρωσε ένα χαρτοφυλάκιο που κάποιοι εκτιμούν πως φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Καθώς εμφανίζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς οι τράπεζες έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Archegos να αυξήσει αυτά τα πονταρίσματα όλο και πιο εμφανή είναι τα "τυφλά σημεία" που εμποδίζουν τη αγορά να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους κινδύνους που δημιουργεί.

  Ήδη οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν λόγο για τους νέους κανόνες που θα έρθουν. Αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν ενημερώσει τις τράπεζες ότι σκοπεύουν να θέσουν σε προτεραιότητα τις συναλλαγές με τα hege funds την ίδια ώρα που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου και της μόχλευσης.

  Ενώ ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν αποκαλύψει τον οικονομικό αντίκτυπο από την κατάρρευση του Archegos, καμία δεν είναι πρόθυμη να σχολιάσει πώς ή γιατί επέτρεψε στον Hwang να γίνει μια τέτοια δύναμη στην αγορά. Ο Hwang αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

  Αυτό που είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στα margins calls και σε όλα όσα ακολουθήσαν, είναι ότι οι χρηματοδότες του Hwang, Nomura Holdings Inc., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley, Credit Suisse και άλλοι, είχαν ενδείξεις για το τι έκανε το Archegos. Αυτές οι εταιρείες γνώριζαν για τις συναλλαγές που είχαν χρηματοδοτήσει και είχαν επίσης μια εικόνα για τον συνολικό δανεισμό του fund. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Θα μπορούσε η Archegos να προκαλέσει ευρύτερο sell-off;

  * El-Erian: Το τρίτο σχεδόν ατύχημα του 2021 η Archegos Capital Management

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ