Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 18:28

  Σταδιακή αύξηση της παραγωγή αποφάσισε ο OPEC+ από Μάιο - Ανοδικά αντιδρά το αργό

  Σταδιακή αύξηση της παραγωγή αποφάσισε ο OPEC+ από Μάιο - Ανοδικά αντιδρά το αργό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:48

  Σε συμφωνία για τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο κατέληξε ο OPEC+, ανταποκρινόμενος τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές πιέσεις να παράσχει περισσότερο αργό εν μέσω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

  Αγνοώντας τις προσδοκίες της αγοράς για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, το καρτέλ αποφάσισε να προσθέσει περισσότερα από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην αγορά από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

  Στις αρχές της εβδομάδας, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του θα επεκτείνουν τα τρέχοντας επίπεδα περικοπών στην παραγωγή τους, ωστόσο οι προσδοκίες αυτές άλλαξαν σήμερα.

  "Η αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε διάστημα τριών μηνών, όταν η ζήτηση για προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο δεν είναι αρνητική εξέλιξη”, έγραψε ο Roger Diwan, αντιπρόεδρος της IHS Markit Ltd. που παρακολουθεί χρόνια τα θέματα του OPEC, στο Twitter.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, η συμμαχία των 23 κρατών που απαρτίζουν το σχήμα του OPEC+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, θα προχωρήσει σε αντίστοιχη αύξηση τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή της κατά 441.000 βαρέλια την ημέρα.

  Επιπρόσθετα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι το βασίλειο θα άρει σταδιακά και την εθελοντική περικοπή στην παραγωγή του κατά 1 εκατ. βαρέλια, προσθέτοντας αρχικά 250.000 την ημέρα τον Μάιο, 350.000 βαρέλια τον Ιούνιο και τέλος 400.000 βαρέλια τον Ιούλιο.

  Οι τιμές του αργού αντιδρούν ανοδικά μετά την ανακοίνωση για την απόφαση του OPEC+. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό, West Texas Intermediate, μετά τις αρχικές διακυμάνσεις εν αναμονή της απόφασης, ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 3,92% στα 61,47 δολάρια το βαρέλι.

  Αντίστοιχα κέρδη καταγράφει και το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Ιουνίου, που προσθέσει 3,43% στα 64,89 δολάρια το βαρέλι.

  Με το αργό να κινείται πάνω από τα 60 δολάρια και την τιμή της βενζίνης να αυξάνεται, οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ινδίας, είχαν αρχίσει ήδη να προτρέπουν τον OPEC+ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής ώστε να διατηρηθούν υπό έλεγχο οι τιμές, φοβούμενοι ότι η αύξηση των τιμών του αργού θα μπορούσε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Παρότι δε η κατανάλωση πετρελαίου στην Ευρώπη παραμένει υποτονική, καθώς η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία επεκτείνουν ή επιβάλλουν νέα lockdowns λόγω της αυξητικής πορείας των κρουσμάτων κορονοϊού, η κατανάλωση καυσίμων στην Αμερική αυξάνεται να γοργούς ρυθμούς. 

  Σε κάθε περίπτωση τα μέλη του OPEC+, όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της αγοράς, αφού όπως τόνισε "η πραγματικότητα είναι ότι η παγκόσμια εικόνα απέχει πολύ από την ομαλότητα, όπως και η ανάκαμψη".

  Πρόσθεσε δε ότι "έως ότου τα στοιχεία της ανάκαμψης είναι ξεκάθαρα, πρέπει να διατηρήσουμε την ίδια προσεκτική στάση".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ