Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 14:27

  Συντηρεί τον ανοδικό του ρυθμό το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες μετά από… 27 συνεδριάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά και λίγο πάνω από τις 870 μονάδες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκει ισχυρά στηρίγματα στον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που δεν λείπουν και οι ήπιες πιέσεις σε μερίδα τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,94% στις 873,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.102,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,79% στις 552,02 μονάδες.

  Αν και από την αγορά λείπει η αποφασιστικότητα εκείνη που θα έδινε το μήνυμα της διάσπασης της αντίστασης των 870 μονάδων και η προσέγγιση μετά από 14 μήνες του επιπέδου των 900 μονάδων, εντούτοις δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η συμμετοχή των ξένων σήμερα είναι περιορισμένη, ενόψει και του Πάσχα των Καθολικών την προσεχή Κυριακή. Τούτο άλλωστε φαίνεται και στον αισθητά χαμηλότερο τζίρο σήμερα, ο οποίος για πρώτη φορά είναι και χωρίς προσυμφωνημένες πράξεις μέχρι στιγμής.

  Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις που παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό είναι συνάρτηση δύο δεδομένων που έχει επιπλέον η αγορά στα χέρια της. Το πρώτο δεδομένο είναι σαφώς η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μέρος της οποίας επαναπροωθείται σήμερα σε επιλεγμένους τίτλους. Και το δεύτερο είναι η αξιολόγηση της αγοράς των τίτλων που αναμένεται να "τρέξουν" μετά τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διάθεση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Το πρώτο δεδομένο φαίνεται να ευνοεί σήμερα τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετά το χθεσινό -2,40% επανέρχεται στην ανοδική του πορεία δυναμικά. Σε αυτό βέβαια έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι στη Βουλή σήμερα δόθηκαν σημαντικές απαντήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς για την επικείμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της τελευταίας.

  Αξίζει εδώ να σημειωθεί επίσης ότι, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, μπορεί η φημολογία γύρω από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς να έχει επηρεάσει αρνητικά το κλίμα στην αγορά, ωστόσο εάν δει κανείς την πορεία του κλάδου από τα μέσα Φεβρουαρίου (17/2) θα διαπιστώσει ότι μόνο 8 είναι οι πτωτικές του συνεδριάσεις, έναντι 19 ανοδικών. Μάλιστα, η ισχυρή διόρθωση των ημερών 17-19/3, έχει αναπληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 5,27%,με την Alpha Bank, την Eurobank και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 3%. Άνω του +2% είναι τα κέρδη σε Φουρλή, Motor Oil και Aegean, ενώ άνω του +1% σε Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Εθνική.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Titan, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ. Η Βιχοάλκο χάνει 1,45%, ενώ ο Ελλάκτωρ είναι στο -3,09%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ