Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαρ-2021 17:26

  Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι στις δημοπρασίες

  Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι στις δημοπρασίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε και να απειλήθηκε αρκετές φορές ενδοσυνεδριακά, αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και να διαπεράσει στις δημοπρασίες τις 870 μονάδες, καθώς ενεργοποιήθηκαν κρίσιμες και χρήσιμες εφεδρείες από τη μη τραπεζική υψηλή κεφαλαιοποίηση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,25% στις 873,62 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 862,05 μονάδων (+0,09%) και 873,62 μονάδων (+1,25%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 7 εκατ. τεμάχια (25,4 εκατ. ευρώ).

  Η αύξηση του τζίρου συνδέθηκε με ένα ακόμη πακέτο 1,3 εκατ. μετοχών που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στην τιμή των 11,20 ευρώ, συνολικής αξίας 14,56 εκατ. ευρώ. Οι κινήσεις των μετοχικών αλλαγών συνεχίζονται στον όμιλο, καθώς το πακέτο αντιστοιχεί στο 1,25% του συνόλου των μετοχών, ενώ πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 11,20 ευρώ (όπως και τα προηγούμενα), ήτοι με premium 12%.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1%, στις 2.099,08 μονάδες, ενώ στο +1,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.241,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,07% στις 550,28 μονάδες.

  Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας, ειδικά από τον τραπεζικό κλάδο, η ισχυρή άνοδος από την υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση λειτούργησε υποστηρικτικά στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε πάνω από την αντίσταση των 870 μονάδων κυριολεκτικά στις δημοπρασίες, ενώ διεύρυνε και το ανοδικό του σερί στην τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Για μία ακόμη φορά η αγορά επιβεβαίωσε την ανοδική της τάση, όπως άλλωστε κάνει τις τελευταίες ημέρες από την ανάκαμψη που καταγράφει από τα χαμηλά των 823 μονάδων.

  Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το επίτευγμα της αγοράς τον Μάρτιο. Με μόνο μία συνεδρίαση να απομένει για να λήξει ο μήνας, το ΧΑ σημειώνει κέρδη πάνω από 10% από τα τέλη Φεβρουαρίου, με τον τραπεζικό δείκτη μάλιστα να καταγράφει άνοδο πέριξ του 17%, παρά το γεγονός ότι από το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, λόγω της υποδοχής της αγοράς των όρων κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς.

  Σοβαρός υποστηρικτικός παράγοντας ήταν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τα "κόκκινα δάνεια" της πανδημίας, που όπως συνοψίζει σήμερα το Capital.gr, δείχνουν ότι μισά υπό μορατόριουμ δάνεια έχουν επανέλθει σε κανονική πληρωμή δόσης χωρίς να χρειαστούν κάποια βοήθεια. Έτσι, η εικόνα μέχρι στιγμής δείχνει ότι τα κόκκινα δάνεια από τα μορατόρια για τις τέσσερις συστημικές θα ανέλθουν γύρω στα 3,1 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες μάλιστα να έχουν σχηματίσει αρκετά υψηλότερες προβλέψεις τόσο για τα μορατόρια όσο και για δάνεια που μπορεί να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα μέχρι το 2021, βελτιώνοντας έτσι την ορατότητα στον κλάδο.

  Συνολικά όμως η αγορά, και δεδομένων των εξελίξεων και στο μέτωπο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κεφάλαια του οποίου αναμένονται σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, δείχνει να μπορεί να επιβεβαιώσει την αντίσταση των 870 μονάδων, ενόψει μάλιστα και του αυριανού κλεισίματος του πρώτου τριμήνου του έτους, όταν και πιθανόν να υπάρξουν κάποιες κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων. Βέβαια, η τρέχουσα εβδομάδα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα καθώς την Κυριακή εορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών με το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον παραδοσιακά να φθίνει, δεδομένης και της αργίας την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ανέκαμψε με το +8% που κατέγραψε σήμερα, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Titan, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και Motor Oil να την πλαισιώνουν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Κέρδη 2,58% σημείωσε η Λάμδα και 2,25% η ΕΥΔΑΠ.

  Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης, στο -0,18% ο ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Eurobank και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ