Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 17:25

  Με 3x3 πάνω από τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με 3x3 πάνω από τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε πλέον να αναιρέσει πλήρως την πρόσφατη διόρθωσή του και να κινηθεί με μεγαλύτερη δύναμη προς τις 870 μονάδες, τις οποίες αν και δοκίμασε σήμερα, δεν τις διατήρησε εξαιτίας επιλεκτικών κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 862,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 855,48 μονάδων (+0,43%) και 870,06 μονάδων (+2,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια (23,2 εκατ. ευρώ). 

  Η αύξηση του τζίρου για ακόμη μία φορά συνδέεται με τις μετοχικές αλλαγές στον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς και σήμερα διακινήθηκε πακέτο με το 1,84% των μετοχών ή 1,9 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 21,28 εκατ. ευρώ στην τιμή των 11,20 ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,34%, στις 2.078,36 μονάδες, ενώ στο +0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.219,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,25% στις 549,91 μονάδες.

  Με τη σημερινή ισχυρή άνοδο, την τρίτη στη σειρά, το ΧΑ κατάφερε να αναιρέσει τη διορθωτική κίνηση του δεύτερου δεκαημέρου του μήνα, το οποίο πυροδότησε η σημαντική πτώση της μετοχής της Πειραιώς. Και μπορεί η μετοχή να συνεχίζει την πτωτική της πορεία, με αυξημένο μάλιστα τζίρο, εντούτοις έχει επιτευχθεί η "απομόνωσή" της από άλλους τίτλους (ιδίως του τραπεζικού κλάδου), με την αγορά να τοποθετείται πλέον ποιοτικά με βάση τις επιμέρους προοπτικές. 

  Και αυτές οι προοπτικές, στους περισσότερους τίτλους, διαγράφονται όλο και πιο θετικές, δεδομένου ότι, όπως όλα δείχνουν, η εισροή των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι όλο και πιο κοντά. Τούτο επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός σήμερα, μιλώντας στο υπουργικό, τονίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. Η αγορά επιβεβαίωσε σήμερα τη σημασία του σχεδίου Ανάκαμψης και ότι θα αποτελέσει έναν σημαντικό καταλύτη για την Λ. Αθηνών, καθώς οι προοπτικές διαγράφονται ιδιαιτέρως θετικές.

  Τη σημασία των επενδυτών στο ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης επιβεβαίωσε και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS σήμερα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επιμονή και η δέσμευση στην εφαρμογή είναι το "κλειδί" για την επιτυχία του σχεδίου. Όπως επισημαίνει επίσης, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ  συνιστά μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επενδύσει στο μέλλον και να δει την οικονομία της να μεγεθύνεται μεσοπρόθεσμα.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την αντίσταση των 860 - 870 μονάδων, που θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 890 - 900 μονάδες. Στην κοντινή του αντίσταση και ο τραπεζικός δείκτης, μεταξύ των 550 και 555 μονάδων, η διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει στις 570 - 580 μονάδες. Από τη μεριά του, ο FTSE 25 διέσπασε την αντίσταση των 2.080 μονάδων, στοχεύοντας πλέον στην επόμενη, που εντοπίζεται στη ζώνη των 2.100 - 2.110 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημείωσε άλμα 6,78%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να την ακολουθούν με κέρδη 5,45%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Aegean, Eurobank και Λάμδα, με τον Titan και την Coca Cola να κλείνουν με κέρδη 2,94% και 2,68% αντίστοιχα. 

  Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ, ενώ οι Σαράντης, Φουρλής και ΟΤΕ έκλεισαν με μικρά κέρδη. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, με τον Μυτιληναίο να χάνει 1,23% και την Πειραιώς να σταματά στο -4%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ