Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 14:02

  Ισχυρά κέρδη με τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Με άλμα προς τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποδέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών το πρόγραμμα Ανάκαμψης των 60 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς οι επενδυτικοί παράμετροι βελτιώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές κρίσιμων κλάδων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,83% στις 867,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,94% στις 553,63 μονάδες.

  Η αγορά επιβεβαιώνει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης θα αποτελέσει έναν σημαντικό καταλύτη για την Λεωφ. Αθηνών, καθώς επιβεβαιώνει ότι οι προοπτικές διαγράφονται ιδιαιτέρως θετικές. Και μπορεί οι σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού να ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, όμως για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στο μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό πρόγραμμα.

  Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό σήμερα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων. Και αυτοί οι πυλώνες "μεταφράζονται" από τους επενδυτές της αγοράς σε συγκεκριμένους τίτλους...

  Τη σημασία των επενδυτών στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης επιβεβαίωσε και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS σήμερα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επιμονή και η δέσμευση στην εφαρμογή είναι το "κλειδί" για την επιτυχία του σχεδίου. Όπως επισημαίνει επίσης, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ συνιστά μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επενδύσει στο μέλλον και να δει την οικονομία της να μεγεθύνεται μεσοπρόθεσμα.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει την αντίσταση των 860-870 μονάδων, ώστε να ανοίξει τον δρόμο προς τις 890-900 μονάδες. Στην κοντινή του αντίσταση και ο τραπεζικός δείκτης, μεταξύ των 550 και 555 μονάδων, η διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει στις 570-580 μονάδες. Από τη μεριά του, ο FTSE 25 διέσπασε την αντίσταση των 2.080 μονάδων, στοχεύοντας πλέον στην επόμενη, που εντοπίζεται στη ζώνη των 2.100-2.110 μονάδων.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει άλμα 6,50%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο +5,27% και τη Λάμδα στο +4,06%. Κέρδη άνω του 3% σημειώνουν οι Motor Oil, Titan και Eurobank και άνω του 2% σε Jumbo, Coca Cola και Aegean.

  Η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Φουρλής, Εθνική, ΟΛΠ, Σαράντης και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 0,40%, με την Πειραιώς να είναι στο -2,72%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ