Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαρ-2021 17:36

  Ισχυρά κέρδη και ανάκτηση των 850 μονάδων για το Χρηματιστήριο

  Ισχυρά κέρδη και ανάκτηση των 850 μονάδων για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με σημαντικά κέρδη έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επικυρώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την κυριαρχία των long, οι οποίοι όχι μόνο κατάφεραν να ανακόψουν την πτωτική πορεία, αλλά και να οδηγήσουν την αγορά στην αναίρεση του μεγαλύτερου μέρους της πρόσφατης ολιγοήμερης αλλά ισχυρής διόρθωσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,76% στις 851,82 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 840,10 μονάδων και 853,63 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 71,27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 25 εκατ. ευρώ. 

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,95%, στις 2.050,87 μονάδες, ενώ στο +1,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.213,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,52% στις 543,12 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,25%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 2,32%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,24%.

  Η αύξηση του τζίρου αποδόθηκε κατά 20,1 εκατ. ευρώ στο νέο πακέτο των 1,8 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, στην τιμή των 11,20 ευρώ, το οποίο σχετίζεται με τη στρατηγική της απόκτησης του ποσοστού του ομίλου Reggerborgh από τον βασικό μέτοχο Γ. Περιστέρη. Το πακέτο αφορούσε το 1,74% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ Τέρνα, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό του Περιστέρη κοντά στο 29%.

  Η αγορά έκανε επιτέλους την αποφασιστική κίνηση και αποδεσμεύτηκε από την φημολογία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς διατηρώντας ένα καλό βηματισμό σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα αποτελέσματα των εταιρειών έδειξαν ότι μπορούν να αφυπνίσουν επενδυτικά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα το επιλεκτικό ενδιαφέρον να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια και διάχυση στο ταμπλό του ΧΑ. 

  Παρά τη δυσάρεστη εικόνα των κρουσμάτων και της οριακής εικόνας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, το Χρηματιστήριο δείχνει διατεθειμένο να κοιτάξει μπροστά, τιμολογώντας την επόμενη ημέρα παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζουν τα απαιτητικά εγχειρήματα χρηματοδότησης που έρχονται τον Απρίλιο (Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου κλπ). Όπως και να έχει η αποσύνδεση της αγοράς από τις αυξήσεις κεφαλαίου και η φυγή προς τα εμπρός είναι δείγμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε δεύτερο χρόνο σε νέες εισροές που αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τα ενδεχόμενα των αυξήσεων και καθοδηγούνται κυρίως από το momentum της Αγοράς.

  Η βασική αιτία για αυτή την αλλαγή πλεύσης είναι η επιτάχυνση δράσεων που αφορούν τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών αλλά και την επίσπευση σημαντικών αποφάσεων (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Εγνατία οδός) που έδειχναν να έχουν βαλτώσει. Οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών θα ανοίξουν τον δρόμο για την προσέγγιση των ευρωπαϊκών μέσων όρων σε επίπεδο ανοιγμάτων και την επιστροφή των εργασιών στην παραδοσιακή τραπεζική λειτουργία. Θα αυξήσουν την προβλεψιμότητα των εσόδων και θα δώσουν άλλη δυναμική στους ισολογισμούς δίνοντας πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση. 

  Ακόμα ο τραπεζικός κλάδος έχει να διανύσει μια σημαντική απόσταση αλλά από ό,τι φαίνεται υπάρχουν τα κεφάλαια –ή μπορούν να βρεθούν– που θα λύσουν το πρόβλημα των υψηλών επισφαλειών. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο οι αποτιμήσεις στο ταμπλό είναι απόλυτα δίκαιες ως προς το σχετικό ρίσκο της κάθε τράπεζας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε χαρακτήρα, διατηρώντας σε επίπεδο ημέρας τις 830 μονάδες χωρίς να απειλήσει κρίσιμες τεχνικές ζώνες. Τη Δευτέρα ο MACD γύρισε εκ νέου σε θέση πώλησης λόγω της ταχύτητας της διόρθωσης σήμα το οποίο θα αναθεωρηθεί σε υπέρβαση της περιοχής των 855 μονάδων. Η συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αισιοδοξία για την συνέχεια καθώς δεν έδωσε δυνατότητα επανατοποθετήσεων ενώ ο τζίρος μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς ικανοποιητικός για να υποστηρίξει τα επίπεδα τιμών. 

  Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημέρων παραμένουν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές έχουν αυξήσει το ανοδικό δυνητικό περιθώριο μετά την σύντομη αποφόρτιση τους από τις υπεραγορασμένες ζώνες. Το ανοδικό σενάριο των 911 μονάδων είναι ακόμα μάχιμο με πρώτη τοπική αντίσταση την περιοχή των προηγούμενων φετινών υψηλών στις 861 μονάδες, μικρής ωστόσο. 

  Το επιβλητικό καθοδικό κενό μεταξύ 885 – 892 μονάδων μπορεί να θεωρηθεί ως πιο έγκυρο επίπεδο αντίστασης στην μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη καθώς είχε λειτουργήσει ως βατήρας της έντονης καθοδικής πορείας του περυσινού Μαρτίου. Με τις πιθανότητες με το μέρος τους οι αγοραστές επομένως βλέπουν την καταγραφή νεότερων υψηλών έτους την ερχόμενη εβδομάδα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με άλμα 5,53%, με τον ΑΔΜΗΕ, τη ΓΕΚ Τέρνα και τη Eurobank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 4%. Στο +3,96% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΕΧΑΕ, ΦΟυρλή, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια. 

  Τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, ΟΛΠ και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1%, με τις ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη και Βιοχάλκο να κλείνουν ήπια ανοδικά. Στον αντίποδα, Η Πειραιώς έχασε 5,72%, με τον Ελλάκτωρ και την Aegean να ακολουθούν με 1,84% και -1,54% αντίστοιχα. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ