Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαρ-2021 22:19

  Με κέρδη έκλεισε η Wall με "καύσιμο" τα θετικά μάκρο

  Με κέρδη έκλεισε η Wall με "καύσιμο" τα θετικά μάκρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές προσήμων και τον Dow να κάνει "στροφή σχεδόν 180 μοιρών", καθώς ενώ έχανε νωρίτερα πάνω από 300 μονάδες, έκλεισε εν τέλει με κέρδη 200 μονάδων. Με θετικά πρόσημα έκλεισαν και οι S&P 500 και Nasdaq που προηγουμένως επίσης σημείωναν απώλειεςμε τους επενδυτές να εστιάζουν τελικά στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

  Ειδικότερα στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που προηγουμένως έχανε έως και 348 μονάδες, έκλεισε με άνοδο 199,42 μονάδων ή 0,62% στις 32.619,48 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 21,36 μονάδες ή 0,55% στις 3.910,50 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 15,79 μονάδες ή 0,12% στις 12.977,68 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές του Dow, 23 έκλεισαν με κέρδη και 6 με απώλειες. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Boeing, American Express και Travelers με άνοδο 3,32%, 2,79% και 2,34% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Nike, Salesforce.com Inc. και Microsoft με πτώση 3,39%, 1,95% και 1,33% αντίστοιχα.

  Σημειώνεται πως η μετοχή της Netflix υποχωρεί 16% μέχρι στιγμής για τον Μάρτιο, ενώ η μετοχή της Tesla χάνει 6%. Παράλληλα, η μετοχή της Zoom σημειώνει πτώση 16% μέχρι στιγμής για τον Μάρτιο.

  Στο άνοιγμα της Wall Street, οι δείκτες σημείωναν απώλειες καθώς οι επενδυτές έχουν προβληματιστεί από τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών σχετικά με το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει η σύσφιξη των χαλαρών νομισματικών πολιτικών, με την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά να επισημαίνει πρόσφατα ότι αυτό μπορεί να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, και τον πρόεδρο της Federal Reserve να αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα γίνει "πιθανότατα για λίγο ακόμη”.

  Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μια αύξηση των επιτοκίων ελέω πληθωρισμού, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

  Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου Τσαρλς Έβανς δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει πως η οικονομία θα καλύψει τα όρια που έχει θέσει η Fed για την αύξηση των επιτοκίων έως το 2024.

  Ενώ αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ φέτος θα μειωθεί στο 4,5%, σηματοδοτώντας "σημαντική πρόοδο", ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ χαμηλός.

  "Ο πληθωρισμός θα είναι η πραγματική δοκιμασία", δήλωσε ο Evans σε γεύμα για τις γυναίκες στον τομέα της στέγασης και της χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι η Fed δήλωσε ότι δεν θα αυξήσει τα ποσοστά έως ότου η οικονομία φτάσει σε πλήρη απασχόληση και όταν ο πληθωρισμός όχι μόνο θα έχει πιάσει τον στόχο της Fed για 2%, αλλά όταν θα βρίσκεται καθ' οδόν για να τον ξεπεράσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

  Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε στο 1,62%, από το 1,73% περίπου που ήταν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αμβλύνοντας εν μέρει τις πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους.

  Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, διαμορφώθηκαν στις 684.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις 781.000 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα εβδομάδας από τις 14 Μαρτίου 2020, όταν ουσιαστικά η πανδημία χτύπησε την αμερικανική οικονομία.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 735.000 νέες αιτήσεις, μετά την αναπάντεχη αύξηση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

  Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της μέτρησης για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου, ο ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 4,3% από 4,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και έναντι 4,1% που ήταν η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων.

  "Η αύξηση του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αντικατοπτρίζει τόσο τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη από την απότομη πτώση στις αρχές του έτους αλλά και τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων νέων περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών", σημειώνει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ