Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Μαρ-2021 16:02

  Κέρδη στη Wall με φόντο τα θετικά μάκρο

  Κέρδη στη Wall με φόντο τα θετικά μάκρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.07

  Με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Πέμπτης σε μια μέρα με αρκετές μεταβολές προσήμων, με το βλέμμα στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

  Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που προηγουμένως έχανε έως και 243,20 μονάδες, κερδίζει πλέον 126,11 μονάδες ή 0,39% και κινείται στις 32.559,16 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,47% στις 3.907,50 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,25% στις 12.993,53 μονάδες.

  Εχθές, ο δείκτης των blue chips υποχώρησε οριακά κατά 0,01%, ο S&P 500 έχασε 0,55%, ενώ βαριές απώλειες 2,01% κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq, καθώς οι πιέσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στους τίτλους της τεχνολογίας.

  Οι δείκτες βρίσκουν ενίσχυση από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν σε χαμηλό ενός και πλέον έτους, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καταδεικνύοντας ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα.

  Οι επενδυτές ωστόσο έχουν προβληματιστεί από τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών σχετικά με το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει η σύσφιξη των χαλαρών νομισματικών πολιτικών, με την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά να επισημαίνει πρόσφατα ότι αυτό μπορεί να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, και τον πρόεδρο της Federal Reserve να αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό δεν θα γίνει "πιθανότητα για λίγο ακόμη”.

  Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μια αύξηση των επιτοκίων ελέω πληθωρισμού, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

  Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς συνεχίζει να υποχωρεί, κινούνται σήμερα κάτω από το 1,6%, από το 1,73% περίπου που ήταν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αμβλύνοντας εν μέρει τις πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους.

  Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, διαμορφώθηκαν στις 684.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις 781.000 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα εβδομάδας από τις 14 Μαρτίου 2020, όταν ουσιαστικά η πανδημία χτύπησε την αμερικανική οικονομία.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 735.000 νέες αιτήσεις, μετά την αναπάντεχη αύξηση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

  Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της μέτρησης για το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου, ο ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 4,3% από 4,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και έναντι 4,1% που ήταν η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων.

  "Η αύξηση του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αντικατοπτρίζει τόσο τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη από την απότομη πτώση στις αρχές του έτους αλλά και τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων νέων περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών", σημειώνει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ