Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 20:31

  Bloomberg: Νέα εκτίναξη του επιτοκίου στα swap της λίρας, έφτασε μέχρι το 1,400%

  Société Générale: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Τουρκία – 'Φύγετε' από τα assets της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μαζική φυγή των διεθνών επενδυτών από τουρκικά περιουσιακά στοιχεία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο "μποτιλιάρισμα" στην αγορά για λίρες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

  Με τα funds να σπεύδουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, το κόστος δανεισμού του εγχώριου νομίσματος εκτινάσσεται σε ακραία επίπεδα. Κάποια στιγμή την Τρίτη, το επιτόκια μιας ημέρας  (overnight) έφτασε έως το υψηλό του 1.400%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg.

  Οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία από τον περασμένο Νοέμβριο έφτασαν τα 19 δισ. δολ. περίπου, με το μεγαλύτερο μέρος των εισροών αυτών να πηγαίνει σε συμβάσεις ανταλλαγής (swaps) στη λίρα. Αυτές οι τοποθετήσεις εξασφαλίζουν σημαντικές αποδόσεις, αλλά "κλειδώνουν" τους επενδυτές σε μια επικίνδυνη θέση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

  Μετά την αιφνιδιαστική εκδίωξη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ερντογάν το σαββατοκύριακο, οι επενδυτές  έσπευσαν να αλλάξουν τη στρατηγική τους. Αντί να περιμένουν τα συμβόλαια τους να ωριμάσουν, έσπευσαν να επαναγοράσουν τα δολάρια που είχαν ανταλλάξει για λίρες. Ωστόσο, για να το κάνουν αυτό, πρέπει να δανειστούν σε τουρκικό νόμισμα στις ξένες αγορές μαζί με ένα πλήθος επενδυτών που θέλουν να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. 

  "Καθώς όλοι [οι επενδυτές] προσπαθούν να βγουν την ίδια στιγμή, τα επιτόκια στη λίρα εκτοξεύονται", αναφέρει ο Onur Ilgen της MUFG Bank Turkey στην Κωνσταντινούπολη. 

  Άλλος ένας λόγος: η Τουρκία περιορίζει σημαντικά το πόσο οι τράπεζες μπορούν να δανείσουν σε ξένους επενδυτές μέσω swaps. Οι κανονισμοί αυτοί, που επιβλήθηκαν μετά την κατάρρευση του νομίσματος το 2018, έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν απαγορευτικά ακριβή την οποιαδήποτε προσπάθεια σορταρίσματος στη λίρα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. 

  Με τους επενδυτές να ψάχνουν μαζικά λίρες για να κλείσουν τις θέσεις τους, ένα μέρος της ζήτησης φάνηκε και στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, το νόμισμα συνεχίζει να χάνει έδαφος σήμερα, με το δολάριο να κερδίζει περίπου 1,7% στα 7,928, μετά το χθεσινό του ράλι που οδήγησε το τουρκικό νόμισμα κοντά στα προηγούμενα ιστορικά του χαμηλά. 

  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες θα συνεχιστούν. Η Renaissance Capital βλέπει περαιτέρω πτώση, με το νόμισμα να χάνει 12% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Commerzbank AG εκτιμά ότι μπορεί να κατρακυλήσει μέχρι το 10 ανά δολ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ