Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 17:26

  Κράτησε στις 830 μονάδες το Χρηματιστήριο η... Πειραιώς

  Κράτησε στις 830 μονάδες το Χρηματιστήριο η... Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Η Πειραιώς έδωσε για ακόμη μία φορά τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και μάζεψε σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και κράτησε τα επίπεδα των 830 μονάδων, δεν μπόρεσε να κλείσει σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας οριακή πτώση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 831,86 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 823,73 μονάδων (-1%) και 836,65 μονάδων (+0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 161,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 82,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 14,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,25%, στις 1.997,52 μονάδες, ενώ στο +0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.186,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,52% στις 521,37 μονάδες.

  Σαφώς η πορεία της μετοχής της Πειραιώς βρέθηκε για ακόμη μία ημέρα στο επίκεντρο της συνεδρίασης, όχι μόνο για τον υψηλό της όγκο, αφού διακίνησε σχεδόν το ήμισυ του όγκου της αγοράς, αλλά και για την οβιδιακή αλλαγή της πορείας της. Από το -13,29% έκλεισε στο +12,38%, ενώ έφτασε ακόμη και το +13,79%, διακινώντας 38,6 εκατ. τεμάχια.

  Και αφορμή αυτής της αλλαγής στάθηκαν για ακόμη μία φορά τα σενάρια περί αλλαγής της πρότασης για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημίες των υφιστάμενων μετόχων. Βέβαια η ζημιά που έχει γίνει στην Πειραιώς, η οποία έχει σημειώσει απώλειες πάω από 60% μέσα σε τέσσερις ημέρες είναι τεράστια, με τα σενάρια να παραμένουν… σενάρια. Και αυτό είναι το χειρότερο σε μια αγορά η οποία λόγω της ρηχότητάς της άγεται και φέρεται χωρίς να μπορεί να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις ανάλογα με ό,τι "κυκλοφορεί".

  Πάντως, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, δεδομένης και της επίδοσης των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, η σταδιακή αποσαφήνιση των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς θα οδηγήσει τον κλάδο σε καλύτερες "επόμενες ημέρες". Με σημαντικό αναμφίβολα κόστος, ο κλάδος στοχεύει σε μια μεγάλη αναπροσαρμογή φέτος, επιταχύνοντας την εκκαθάριση των ισολογισμών, εξέλιξη που μεσο-μακροπρόθεσμα θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια. Και ουδείς μάλιστα παραβλέπει και τη σημασία των καλών επιδόσεων του κλάδου σηματωρού για την αγορά γενικότερα…

  Την ίδια ώρα ο κατασκευαστικός κλάδος τάραξε τα νερά της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ΧΑ, τόσο με τα τρία πακέτα της ΓΕΚ Τέρνα (με το 7,25%), όσο και με εκείνο του Ελλάκτωρα (με το 1,56%). Τα πακέτα, που σχετίζονται με σημαντικές μετοχικές αλλαγές, ανέβασαν τη συναλλακτική δραστηριότητα κατά 87,3 εκατ. ευρώ, αλλά αποτυπώνουν και τις στρατηγικές κινήσεις των μεγαλοεπενδυτών στην προοπτική της βελτίωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας που αναμένεται στη χώρα τα επόμενα τρίμηνα.

  Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση, παρά τη νέα κλιμάκωση της πανδημίας, προσεγγίζει το ορόσημο του 10% στον εμβολιασμό του πληθυσμού, βελτιώνοντας τις προοπτικές για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ανεβάζοντας εξακολουθητικά στροφές, ο εμβολιασμός της κοινότητας σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο και η σημερινή ημέρα μετατρέπεται στο νέο, μέχρι το επόμενο, μεγάλο ορόσημο.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 2,40%, με τις Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, εκτός από το +12,38% της Πειραιώς, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 8,07%, με την Aegean να κλείνει στο +4,54%, ανατρέποντας και αυτή το ενδοσυνεδριακό -8,17%. Στο +3,45% έκλεισε ο Ελλάκτωρ και στο +1,37% ο Titan, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Λάμδα, ΟΛΠ και Σαράντης.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ