Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 12:33

  Μέσω... Πειραιώς το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

  Στις 860 μονάδες ανέβασε το Χρηματιστήριο το τραπεζικό ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.01

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η ολική επαναφορά της Πειραιώς, από το -13,8% στο -0,7%, έχει αλλάξει το κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από την έντονα πτωτική κίνηση νωρίτερα, πλέον παλεύει για το θετικό πρόσημο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,25% στις 829,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.992,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,74% στις 514,94 μονάδες.

  Η αλλαγή κλίματος στη μετοχή της Πειραιώς ήταν η αρχή της αλλαγής του κλίματος και στην αγορά, καθώς η μετοχή από το -13,8% νωρίτερα πλέον κινείται με μικρές απώλειες, ενώ βρέθηκε για λίγα λεπτά ακόμη και στο +7,48%. Και αφορμή αυτής της αλλαγής στέκονται για ακόμη μία φορά τα σενάρια περί αλλαγής της πρότασης για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημίες των υφιστάμενων μετόχων.

  Βέβαια η ζημιά που έχει γίνει στην Πειραιώς, η οποία έχει σημειώσει απώλειες πάω από 60% μέσα σε τέσσερις ημέρες είναι τεράστια, με τα σενάρια να παραμένουν… σενάρια. Και αυτό είναι το χειρότερο σε μια αγορά η οποία λόγω της ρηχότητάς της άγεται και φέρεται χωρίς να μπορεί να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις ανάλογα με ότι "κυκλοφορεί".

  Πλέον η αγορά προσπαθεί να κρατήσει και πάλι τη στήριξη των 827-830 μονάδων, η οποία δοκιμάστηκε νωρίτερα, με ορισμένες κινήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους να δείχνουν την ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών. Και αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να παραμείνουν εωσότου τουλάχιστον πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Πειραιώς στις 7 Απριλίου, ώστε το ΧΑ να αντιμετωπίσει αυτήν την αβεβαιότητα των υφιστάμενων μετόχων, η πλειονότητα των οποίων σπεύδει να αποεπενδύσει.

  Πάντως, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, δεδομένης και της επίδοσης των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, η σταδιακή αποσαφήνιση των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς θα οδηγήσει τον κλάδο σε καλύτερες "επόμενες ημέρες". Με σημαντικό αναμφίβολα κόστος, ο κλάδος στοχεύει σε μια μεγάλη αναπροσαρμογή φέτος, επιταχύνοντας την εκκαθάριση των ισολογισμών, εξέλιξη που μεσο-μακροπρόθεσμα θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια. Και ουδείς μάλιστα παραβλέπει και τη σημασία των καλών επιδόσεων του κλάδου σηματωρού για την αγορά γενικότερα...

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank χάνει 3,61%, με την Aegean να ακολουθεί με -3,13%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Λάμδα.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ, ενώ ο Titan κρατά τα κέρδη του στο 1,92. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Βιοχάλκο και Coca Cola, με τον Ελλάκτωρ να είναι στο +3,24%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ