Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 11:07

  Παλεύει για το πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Άντεξε στην κατοχύρωση κερδών το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.45

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στο ίδιο με το χθεσινό μοτίβο κινείται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί και πάλι να αμυνθεί στις ισχυρές απώλειες της Πειραιώς και της Aegean, έχοντας για ακόμη μία φορά στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,01% στις 832,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.011,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,32% στις 530,99 μονάδες.

  Η αγορά δείχνει να επαναλαμβάνει την χθεσινή κίνηση, όταν και απορρόφησε τις πιέσεις από την Πειραιώς κυρίως και την Aegean δευτερευόντως. Μέχρι στιγμής δείχνει αντοχές πάνω στη στήριξη των 827-830 μονάδων, εντούτοις εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά για το πόσο μπορεί να απορροφήσει τη μεγάλη βουτιά της Πειραιώς κυρίως, η οποία χάνει πάνω από 60% σε μόλις πέντε ημέρες. Από τότε δηλαδή που έγιναν γνωστοί οι όροι της κεφαλαιακής ενίσχυσης που πρότεινε η διοίκηση της τράπεζας.

  Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα της αγοράς. Εωσότου πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Πειραιώς στις 7 Απριλίου, θα πρέπει το ΧΑ να αντιμετωπίσει αυτήν την αβεβαιότητα των υφιστάμενων μετόχων, η πλειονότητα των οποίων σπεύδει να αποεπενδύσει, επηρεάζοντας την ψυχολογία τόσο του κλάδου όσο και της αγοράς γενικότερα.

  Πάντως, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, δεδομένης και της επίδοσης των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών, η σταδιακή αποσαφήνιση των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς θα οδηγήσει τον κλάδο σε καλύτερες "επόμενες ημέρες". Με σημαντικό αναμφίβολα κόστος, ο κλάδος στοχεύει σε μια μεγάλη αναπροσαρμογή φέτος, επιταχύνοντας την εκκαθάριση των ισολογισμών, εξέλιξη που μεσο-μακροπρόθεσμα θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια. Και ουδείς μάλιστα παραβλέπει και τη σημασία των καλών επιδόσεων του κλάδου σηματωρού για την αγορά γενικότερα…

  Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση, παρά τη νέα κλιμάκωση της πανδημίας, προσεγγίζει το ορόσημο του 10% στον εμβολιασμό του πληθυσμού, βελτιώνοντας τις προοπτικές για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ανεβάζοντας εξακολουθητικά στροφές, ο εμβολιασμός της κοινότητας σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο και η σημερινή ημέρα μετατρέπεται στο νέο, μέχρι το επόμενο, μεγάλο ορόσημο.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει βουτιά 11,21%, με την Alpha Bank να χάνει 2,56% και τον ΟΛΠ 1,15%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Motor Oil, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Titan, Eurobank και Βιοχάλκο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ και η Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ