Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Μαρ-2021 11:10

  Προσπάθειες να κρατήσει τις 830 μονάδες κάνει το Χρηματιστήριο

  Στο «κόκκινο» φέρνουν το ΧΑ και πάλι οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Άμυνες στη ζώνη των 830 μονάδων επιχειρεί να εκδηλώσει το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, χωρίς όμως να μπορεί να ελέγξει πλήρως τη μεταβλητότητα και τις πιέσεις στο ήμισυ σχεδόν του ταμπλό, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,14% στις 831,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.001,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,92% στις 525,80 μονάδες.

  Η αγορά ήδη μετρά τρεις ημέρες πτώσης, κατά τις οποίες από τις 860 μονάδες επιχειρεί πλέον να κρατήσει τις 830 μονάδες. Στο ίδιο διάστημα, ο τραπεζικός δείκτης από τις 572 μονάδες βρίσκεται σήμερα στη ζώνη των 520 μονάδων, με την Πειραιώς φυσικά να βρίσκεται στο επίκεντρο, σημειώνοντας σωρευτικές απώλειες να ξεπερνούν το 45%.

  Και όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, για να καταφέρει η αγορά να κλείσει την παρένθεση της διόρθωσης και να ανακτήσει την ανοδική της κίνηση, θα πρέπει να σταματήσει η βουτιά των τραπεζικών μετοχών, ιδιαίτερα της Πειραιώς. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς, ώστε να σταματήσει η σεναριολογία που πλήττει και τον υπόλοιπο κλάδο. Και αυτό θα πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα, καθώς το διάστημα που μεσολαβεί έως τον Απρίλιο είναι τεράστιο, με την επενδυτική εμπιστοσύνη να ροκανίζεται μέρα με τη μέρα.

  Ίσως βέβαια οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της Alpha Bank και της Εθνικής, οι οποίες αναμένονται εντός της εβδομάδας να δώσουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο ταμπλό, ωστόσο, παραδοσιακά το ΧΑ δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στα αρνητικά νέα από ότι στα θετικά. Και δεδομένου του ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της αγοράς, θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις που θα περιορίζουν τη σεναριολογία.

  Βέβαια, εκτός των τραπεζικών εξελίξεων, η αγορά δεν έχει αποστρέψει την εστίαση από την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες στο σύστημα υγείας. Μια εξέλιξη που ουδείς είχε προβλέψει προ λίγων εβδομάδων, αλλά και μια εξέλιξη που δεν συνοδεύεται προς ώρας με νέα αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Εντούτοις, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το τελευταίο σενάριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 5,13%, με την Πειραιώς να είναι στο -4,74%, ενώ άνωτου 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Coca Cola, Jumbo, Βιοχάλκο, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, τα κέρδη σε Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Εθνική, Σαράντης, Titan και Alpha Bank ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή οι Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ