Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 22:19

  Πτώση στη Wall με "βαρίδι" τις τράπεζες - Εξαίρεση ο Nasdaq που έγραψε μικρά κέρδη

  Πτώση στη Wall με "βαρίδι" τις τράπεζες - Εξαίρεση ο Nasdaq που έγραψε μικρά κέρδη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μεικτά πρόσημα τερμάτισε την Παρασκευή η Wall Street, ολοκληρώνοντας άλλη μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, με την επενδυτική ψυχολογία να βαρύνει σήμερα η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ότι δεν πρόκειται να επεκτείνει τη χαλάρωση των αναγκαίων κεφαλαιακών επιπέδων στις τράπεζες, μέτρο που είχε ληφθεί εν μέσω της πανδημίας.

  Πιο συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε ότι η χαλάρωση των απαιτούμενων επιπέδων κεφαλαιακών δεικτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία λήγει στο τέλος Μαρτίου, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Η ρύθμιση, η οποία επέτρεπε στις τράπεζες να διατηρούν λιγότερα κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων και άλλων assets τα οποία κατέχουν, είχε υιοθετηθεί προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της αγοράς ομολόγων κατά τη διάρκεια της κρίσης και να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε δανεισμό για τη στήριξη της οικονομίας.

  Η απόφαση θα μπορούσε να έχει ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα από τη σκοπιά της αγοράς, προειδοποιούν ορισμένοι traders, καθώς οι τράπεζες πιθανόν να προσφύγουν σε πώληση ορισμένων από τα ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους. Εξέλιξη που θα οδηγούσε ακόμη υψηλότερα τις ήδη υψηλές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, η οποία έχει αναστατώσει τις τάξεις των επενδυτών τις τελευταίες εβδομάδες.

  Οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν την ανιούσα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να κινείται στο 1,74%, κοντά στο υψηλό 14 μηνών του 1,75%, στο οποίο κινήθηκε χθες, πριν υποχωρήσουν λίγο στη συνέχεια στο 1,72%.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Η απόφαση της Fed έπληξε κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, με τις απώλειες των τραπεζικών τίτλων να πιέζουν χαμηλότερα κυρίως τον Dow Jones και δευτερευόντως τον S&P 500, ενώ στον αντίποδα η μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων άφησε περιθώριο στις τεχνολογικές μετοχές να ανακάμψουν σήμερα, μετά το χθεσινό κλίμα πωλήσεων.

  Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones, που κινήθηκε έντονα πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισε με απώλειες 234,33 μονάδων ή 0,71%, στις 32.627,97 μονάδες.

  Οριακά πτωτικά ολοκλήρωσε την ημέρα και ο ευρύτερος S&P 500, που παρότι ξεκίνησε στο "κόκκινο”, ανέκαμψε στην πορεία και γύρισε σε θετικό έδαφος πριν ξαναχάσει τον βηματισμό του στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης και κλείσει τελικά 0,06% χαμηλότερα, στις 3.913,10 μονάδες.

  Αντίθετη πορεία τράβηξε σήμερα ο τεχνολογικός Nasdaq, καθώς παρότι ξεκίνησε κι αυτός πτωτικά, πολύ γρήγορα γύρισε ανοδικά και συνέχισε σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος, κλείνοντας ωστόσο μακριά από τα υψηλά ημέρας, στις 13.215,24 μονάδες, με κέρδη 0,76%.

  Και οι τρεις βασικοί δείκτες, πάντως, ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με μικρές απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει 0,5% και τους S&P 500 και Nasdaq να διαμορφώνονται 0,8% χαμηλότερα.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόνο εννέα έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ οι υπόλοιπες έγραψαν απώλειες από 0,09% έως άνω του 6%. Των πτωτικών τίτλων ηγήθηκε η Visa, με -6,24%, μετά τα δημοσιεύματα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα σε βάρος του τραπεζικού κολοσσού για πιθανή παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

  Απώλειες κατέγραψαν επίσης η JPMorgan Chase (-1,59%), η American Express (-1,31%) και η Goldman Sachs (-1,09%).

  Στον αντίποδα, άλμα άνω του 6% κατέγραψε η μετοχή της FedEx, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο ως προς τα κέρδη, όσο και ως προς τα έσοδα, για το γ' τρίμηνο χρήσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ