Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 14:03

  Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η πτώση, προσπάθεια να κρατήσει τις 830 μονάδες

  Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η πτώση, προσπάθεια να κρατήσει τις 830 μονάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να κρατήσει τα επίπεδα των 830 μονάδων προσπαθεί το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να μπορεί να περιορίσει τις ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τις κινήσεις σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να λειτουργούν ως ανάχωμα στην πτώση και η λήξη των παραγώγων να μην δίνει διαφορετικά μηνύματα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,93% στις 836,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 115,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 66 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.012,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,67% στις 525,09 μονάδες.

  Μετά την "επίσκεψη" της μετοχής της Πειραιώς στα ιστορικά χαμηλά των 0,4880 ευρώ (-28,8%), οι πιέσεις έχουν περιοριστεί ελαφρώς στο -16,03%, με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να ελέγξουν επίσης την πτώση. Ο κλαδικός δείκτης, από το σχεδόν -6% νωρίτερα έχει περιορίσει στο -2,67%, διατηρώντας προς ώρας ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τα επίπεδα των 500 μονάδων.

  Βέβαια, κατά την Axia οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα είναι μεταξύ των μεγάλων νικητών στην ελληνική αγορά το 2021. Ο κλάδος υπέστη μεγάλο χτύπημα, από άποψη αποτίμησης, το 2020, καθώς οι αγορές εξέτασαν τον αντίκτυπο της κρίσης της πανδημίας στην εύθραυστη οικονομία και στο υπάρχον, υψηλό απόθεμα NPEs. Απομένει να δούμε το μέγεθος των NPEs που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, αλλά η κρατική υποστήριξη παραμένει, βοηθώντας τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο. Παράλληλα, οι τράπεζες προχωρούν στα μεγάλα σχέδια τιτλοποιήσεων και με την έκδοση κεφαλαιακών εργαλείων (που θα προκαλέσουν σε ορισμένες περιπτώσεις dilution) για να αντισταθμίσουν την κεφαλαιακή επίπτωση αυτών των τιτλοποιήσεων.

  Πάντως, πέραν της εστίασης της αγοράς στον κλάδο, οι μετοχικές αλλαγές συνεχίζονται, με την Τέρνα Ενεργειακή να παίρνει σειρά σήμερα, καθώς μέσω δύο πακέτων συνολικού όγκου άνω των 3,59 εκατ. τεμαχίων άλλαξε χέρια το 3,09% της εισηγμένες. Το ένα πακέτο διακινήθηκε στην τιμή των 13,12 ευρώ και το δεύτερο στην τιμή των 13 ευρώ. Η αξία των 2 συναλλαγών ήταν συνολικά 46,6 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας σημαντικά τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς.

  Και όλα αυτά την ώρα που σήμερα κορυφώνονται οι κινήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του Eurostoxx (με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ) και του FTSE Russel (με την προσθήκη της Βιοχάλκο). Οι αναδιαρθρώσεις αυτές ήδη έχουν ανεβάσει τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, με τα funds που ακολουθούν τους δείκτες να κάνουν τα απαραίτητα rebalancing.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, εκτός της Πειραιώς, η Aegean σημειώνει απώλειες 4,11%, με την Alpha Bank να είναι στο -3,47% και τις Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Λάμδα, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Coca Cola και Jumbo, με τις Titan, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, με τη ΔΕΗ να είναι στο +1,47%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ