Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 17:28

  "Σφυροκόπησε" το Χρηματιστήριο η τραπεζική βουτιά

  "Σφυροκόπησε" το Χρηματιστήριο η τραπεζική βουτιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στα επίπεδα των 840 μονάδων προσγείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών το ισχυρό sell off στον τραπεζικό κλάδο, με την τράπεζα Πειραιώς να ηγείται της βίαιης κίνησης, την ώρα που οι άμυνες στους υπόλοιπους κλάδους κάμφθηκαν από το κύμα των πωλητών και την πληθώρα των μετοχικών αλλαγών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 844,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 840,18 μονάδων (-1,98%) και 862,36 μονάδες (+0,60%). Ο τζίρος ανήλθε στα 234 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 84,33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,3 εκατ. τεμάχια ή 125,3 εκατ. ευρώ.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,50%, στις 2.033,06 μονάδες, ενώ στο +0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.180,45 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,58% στις 539,52 μονάδες.

  Αναμφισβήτητα η πρόταση της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς για την δρομολογούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση επέδρασε άκρως αρνητικά στην αγορά, καθώς άφησε πολλά ερωτηματικά για την "τύχη" των υφιστάμενων μετόχων. Και αυτά τα ερωτηματικά ουσιαστικά επεκτάθηκαν σε όλο τον κλάδο, ο οποίος σημείωσε σημαντικές απώλειες, καθώς η αβεβαιότητα αυξήθηκε κατακόρυφα.

  Οι εξελίξεις γύρω από την τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσουν να απασχολούν την αγορά, με τους εγχώριους αναλυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο κατά πόσο μπορεί το ΧΑ να ανακάμψει από τη σημερινή βουτιά χωρίς τη συμβολή του κλάδου. Και δυστυχώς αυτό έρχεται μια χρονική στιγμή που το ΧΑ επιχειρούσε να κάνει την υπέρβαση και να προσεγγίσει τα υψηλά του 2020, αποτιμώντας παράλληλα και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Βέβαια, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι το ΧΑ δεν θα μπορούσε να βρει στηρίγματα στη δραστηριότητα σε άλλους κλάδους και τίτλους, καθώς όπως φάνηκε σήμερα, οι μετοχικές αλλαγές στον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα συνεχίζονται, με το νέο πακέτο πώλησης μέρους της συμμετοχής της Reggeborgh, όπως και ομοίως στην Jumbo, με το placement επενδυτή στην εισηγμένη. Τα δύο πακέτα αυτά άλλωστε ανέβασαν τον τζίρο κατά 122 εκατ. ευρώ, ήτοι παραπάνω από το ήμισυ της αγοράς (η Πειραιώς συνέβαλε στον τζίρο κατά 21,58 εκατ. ευρώ).

  Και όλα αυτά την ώρα που σταδιακά κορυφώνονται οι κινήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του Eurostoxx (με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ) και του FTSE Russel (με την προσθήκη της Βιοχάλκο) που θα πραγματοποιηθούν αύριο. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές θα ανεβάσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, με τα funds που ακολουθούν τους δείκτες να κάνουν τα απαραίτητα rebalancing. Επίσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας η DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία, με τη Citigroup μάλιστα να εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και σημαντική βελτίωση των ελληνικών spreads.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά 22,05%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της -6,02% και την Εθνική με το δικό της -4,81%. Οι απώλειες στην Jumbo έφτασαν το 4,13%, καθώς το πακέτο έγινε με discount περίπου 4,6%, ενώ η πτώση των Coca Cola και Λάμδα έφτασε το 2,55% και 2,26% αντίστοιχα.

  Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Titan και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Φουρλής.

  Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, με το +3,74% και +3,43% αντίστοιχα που σημείωσαν, προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και το +2,75% της Aegean. Τα κέρδη στον ΟΛΠ, τη ΔΕΗ, τη ΓΕΚ Τέρνα και την ΕΧΑΕ ξεπέρασαν το 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ