Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 11:12

  Βρίσκει ανοδική διέξοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Βρίσκει ανοδική διέξοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:57

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πάνω από τις 860 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταφέρνει όχι μόνο να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά και να εκδηλώσει μια ανοδική κίνηση προς νέα υψηλά 13 μηνών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 861,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,6  εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.074,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,48% στις 568,13 μονάδες.

  Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης παραμένει η Τρ. Πειραιώς, η οποία αν και άρχισε τις συναλλαγές με απώλειες που προσέγγισαν το 8%, πλέον έχουν περιοριστεί ελαφρώς. Αφορμή στάθηκε το σημείωμα της διοίκησης της τράπεζας για την προτεινόμενη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου, με reverse split, ώστε η νέα ονομαστική αξία της μετοχής να διαμορφωθεί στο 1 ευρώ.

  Την ίδια ώρα, οι πιέσεις στη μετοχή της Jumbo επηρεάζουν την αγορά, καθώς μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε το Capital.gr ότι ο Απόστολος Βακάκης μέσω της ελεγχόμενης εταιρείας Tanocerian θα προχωρήσει σε placement για το 3,5% της Jumbo που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατομμύρια μετοχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πακέτο θα το πάρει fund επενδυτή ο οποίος είναι ήδη τοποθετημένος στην εταιρεία.

  Και όλα αυτά την ώρα που σταδιακά κορυφώνονται οι κινήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του Eurostoxx (με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ) και του FTSE Russel (με την προσθήκη της Βιοχάλκο) που θα πραγματοποιηθούν αύριο. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές θα ανεβάσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, με τα funds που ακολουθούν τους δείκτες να κάνουν τα απαραίτητα rebalancing. Επίσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας η DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.

  Στην αξιολόγηση αυτή αναμένεται ο οίκος να θίξει την καθυστερημένη έξοδο της Ελλάδος από την ύφεση, καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων της και την μεγάλη στήριξη από τον τουριστικό κλάδο δεν έχει ακόμη δει θετικό τρίμηνο (ανάπτυξης ΑΕΠ). Το θετικό είναι ότι η ύφεση του 2020 ήταν μικρότερη του αναμενομένου, στοιχείο που αφενός θέτει σε καλύτερη βάση το ΑΕΠ του 2021 και αφετέρου προμηνύει μικρότερες "ζημιές" για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +3,43% του ΟΠΑΠ αλλά και το +3,09% του Ελλάκτωρ προσφέρουν ισχυρά στηρίγματα, με τις Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Εθνική, ΕΧΑΕ και Aegean να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλής, Σαράντης και Motor Oil.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Titan, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, με την Coca Cola να έχει περιορίσει στο -0,36%. Η Jumbo χάνει 4,19%, με την Πειραιώς να είναι στο -7,95%.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ