Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 10:28

  Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

  Στις 860 μονάδες ανέβασε το Χρηματιστήριο το τραπεζικό ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μικρά κέρδη συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις χθεσινές ανακοινώσεις της Federal Reserve για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την πορεία του πληθωρισμού. 

  Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street μετά τις νέες διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι δεν περιμένει να αυξήσει τα επιτόκια της μέχρι το 2023, παρά την καλύτερη εικόνα της οικονομίας. 

  Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να δει τον πληθωρισμό σταθερά πάνω από τον στόχο του 2% με την αγορά εργασίας ταυτόχρονα να βελτιώνεται σημαντικά, πριν εξετάσει αλλαγές στα επιτόκια ή τις αγορές ομολόγων.

  Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι περιμένει να δει το αμερικανικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 6,5% το 2021, για να επιβραδύνει το επόμενο έτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,2% φέτος. 

  Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 425,60 μονάδες.

  Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 1% στις 14.741,85 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,1% στις 6.058,30 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρές απώλειες 0,2% στις 6.750,40 μονάδες μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

  Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, σημειώνοντας ότι παραμένει η υψηλή αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας και επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της μέχρι να υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η οικονομία ανακάμπτει. 

  Η κεντρική τράπεζα δεν έκανε καμία αλλαγή στον στόχο για τις αγορές τίτλων ύψους 895 δισ. λιρών ($1,2 τρισ.) και διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να διοχετεύει περίπου 4,4 δισ. λίρες την εβδομάδα πραγματοποιώντας αγορές ομολόγων. 

  Η τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα "μεγάλος βαθμός πλεονάζουσας ικανότητας" στην οικονομία, ενώ επισημαίνει ότι "διατηρείται η ασυνήθιστη αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές και ιδιαίτερα στη μελλοντική πορεία της ζήτησης και της προσφοράς κατά την διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημία". 

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,3%. 

  Στο μεταξύ, οι αγορές περιμένουν και την ανακοίνωση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει AstraZeneca και University of Oxford κατά της Covid-19, μετά την απόφαση αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τις προηγούμενες ημέρες να αναστείλουν τη χορήγηση των εμβολίων για λόγους ασφαλείας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ