Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 22:24

  Σε νέα υψηλά έστειλε τη Wall η Fed - Πάνω από τις 33.000 μονάδες έκλεισε ο Dow

  Σε νέα υψηλά έστειλε τη Wall η Fed - Πάνω από τις 33.000 μονάδες έκλεισε ο Dow
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα ρεκόρ κατέγραψαν την Τετάρτη ο Dow Jones και ο S&P 500, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της πριν από το 2023, αμβλύνοντας τις ανησυχίες που είχε προκαλέσει στις τάξεις των επενδυτών η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και η άνοδος του πληθωρισμού.

  Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται με μεικτά πρόσημα εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για τη νομισματική της πολιτική.

  Το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε, όμως, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, ενώ παράλληλα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

  Ειδικότερα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς της κοντά στο μηδέν, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν "βλέπει” αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023, παρότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2%, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της μέχρις ότου να δει απτά στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. 

  Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρέχον έτος, σημειώνοντας ότι αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,5%, έναντι 4,2% που ήταν η εκτίμησή της τον Δεκέμβριο.

  Παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, τα μέλη της επιτροπής προβλέπουν ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 4,5% από το τρέχον επίπεδο του 6,2%.

  Η ανακοίνωση της Federal Reserve και εν συνεχεία οι δηλώσεις του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλάμε για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ώθησαν υψηλότερα την αγορά, με τον Dow Jones μάλιστα να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 33.000 μονάδων.

  Δείκτες - Στατιστικά

  Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones που καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικό έδαφος, επιτάχυνε τον βηματισμό του μετά την ανακοίνωση της Fed και έκλεισε τελικά με άνοδο σχεδόν κατά 190 μονάδες ή 0,58%, στις 33.015,37 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά φτάσει έως τις 33.047,58 μονάδες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο δείκτης των blue chips έχει προσθέσει 1.000 μονάδες το τελευταίο πενθήμερο. 

  Ο ευρύτερος S&P 500, παρότι ξεκίνησε τη συνεδρίαση πτωτικά, γύρισε σε θετικό έδαφος μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας και έκλεισε τελικά στις 3.974,12 μονάδες, με κέρδη 0,29%, σημειώνοντας ένα ακόμη ρεκόρ.

  Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq, που επίσης ξεκίνησε τη συνεδρίαση πτωτικά, κάλυψε και αυτός τις αρχικές απώλειές του και τερμάτισε με κέρδη 0,40% στις 13.525,20 μονάδες. 

  Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στις 1,42 εκατ. χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 1,75 εκατ. Οι κατασκευαστικές άδειες πάντως ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, στις 1,682 εκατ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ