Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 14:02

  Άμυνες στις πιέσεις αναζητεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Στις 860 μονάδες ανέβασε το Χρηματιστήριο το τραπεζικό ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πολύ κοντά, αλλά χαμηλότερα, στις 860 μονάδες παραμένει το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα, οι πωλητές έχουν από την έναρξη της συνεδρίασης ένα ελαφρύ προβάδισμα που καθηλώνει τις (ούτως ή άλλως) επιλεκτικές αγοραστικές δυνάμεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 857,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.064,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,29% στις 565,26 μονάδες.

  Τα σχεδόν μοιρασμένα πρόσημα στο ταμπλό έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα τον γενικό δείκτη να κινηθεί σε εύρος μόλις έξι μονάδων (855-861), επιτρέποντας μεν τις διορθωτικές κινήσεις σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά όχι οι πωλητές να επικρατήσουν δοκιμάζοντας τις προσφάτως αποκτηθέντες στηρίξεις. Άλλωστε είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά από αρκετό καιρό που η αγορά δείχνει διαθέσεις να αφομοιώσει τα επίπεδα, δεδομένου του ότι από τις 23 Φεβρουαρίου, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με οριακές απώλειες.

  Η "στάση" αυτή ήταν λίγο έως πολύ ευκταία από αρκετούς αναλυτές, που θεωρούν ότι θα πρέπει η αγορά να έχει την ευκαιρία να κατοχυρώσει μέρος των κερδών, αλλά και να αξιολογήσει τόσο τα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται (έλλειμμα, ανεργία, κλπ), όσο και τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα καθορίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Και τα δύο μέτωπο εκπέμπουν κάποια ανησυχητικά σημάδια, αλλά όπως έδειξε και η πορεία του book building του 30ετούς ομολόγου σήμερα, η εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα στη χώρα παραμένει ισχυρή.

  Υπενθυμίζεται εδώ ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 13:00 ώρα Ελλάδας, με τη ζήτηση να είναι εντυπωσιακή καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα  26 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Capital.gr, το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 150-155 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή 1,9%-1,95%. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το κλείσιμο του βιβλίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στις 150μ.β πάνω από το mid swap, κοντά στο 1,9%, με την τελική τιμολόγηση να αναμένεται αργότερα. Το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, αποτέλεσε έναν πρώτο δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις στην Πειραιώς συνεχίζονται, καθώς η μετοχή είναι στο -4%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Βιοχάλκο και Eurobank. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Coca Cola, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ είναι οι "τρεις σωματοφύλακες" του γενικού δείκτη, καθώς καταγράφουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και ο Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ