Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 11:09

  Τραπεζικά στηρίγματα στη βουτιά της "Ελλάκτωρ" βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Τραπεζικά στηρίγματα στη βουτιά της "Ελλάκτωρ" βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του πάνω από τις 850 μονάδες, έχοντας ισχυρά στηρίγματα από τον τραπεζικό κυρίως κλάδο, αλλά και αρκετά βαρίδια από τις μικροδιορθώσεις επιλεγμένων τίτλων και τη "βουτιά" του Ελλάκτωρα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,42% στις 853,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.053,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,88% στις 552,65 μονάδες.

  Αν και αυτή η "εβδομάδα" είχε μια συνεδρίαση λιγότερη, είναι πλούσια σε εξελίξεις που μπορεί να υποστηρίξουν τόσο την ανοδική πορεία της αγοράς όσο και την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ' 3μηνου του 2020 συνεχίζεται, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο, ενώ την Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί των δεικτών και μετοχών.

  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx (με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ) και του FTSE Russel (με την προσθήκη της Βιοχάλκο). Οι αναδιαρθρώσεις αυτές θα ανεβάσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, με τα funds που ακολουθούν τους δείκτες να κάνουν τα απαραίτητα rebalancing. Επίσης, το βράδυ της ίδιας ημέρας η DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.

  Στην αξιολόγηση αυτή αναμένεται ο οίκος να θίξει την καθυστερημένη έξοδο της Ελλάδος από την ύφεση, καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων της και την μεγάλη στήριξη από τον τουριστικό κλάδο δεν έχει ακόμη δει θετικό τρίμηνο (ανάπτυξης ΑΕΠ). Το θετικό είναι ότι η ύφεση του 2020 ήταν μικρότερη του αναμενομένου, στοιχείο που αφενός θέτει σε καλύτερη βάση το ΑΕΠ του 2021 και αφετέρου προμηνύει μικρότερες "ζημιές" για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

  Επίσης, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει τη στήριξη που παρέχουν οι Βρυξέλλες στα κράτη μέλη, όπως επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό Eurogroup. Δεν αποκλείεται επομένως, όπως αναφέρει και σήμερα το Capital.gr, να δούμε επανάληψη των μέτρων στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση, αν και πιο στοχευμένα. Το μόνο εμπόδιο για την επανάληψη των μέτρων, είναι ο ρυθμός αποκατάστασης των δημοσίων εσόδων μετά την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +5,77% της Πειραιώς, αλλά και το +2,36% της Εθνική συντηρούν το θετικό πρόσημο στον γενικό δείκτη, με τις Alpha bank, Φουρλή, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Titan, Μυτιληναίος και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει βουτιά 10,57%, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, όπως και οι Σαράντης, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ που κινούνται με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με τη Λάμδα, τη Motor Oil και τη ΓΕΚ Τέρνα να μην έχουν μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ