Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 13:58

  Βλέπει και τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Βλέπει και τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά προς τις 850 μονάδες κινείται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρίσκεται σήμερα σταθερά σε θετικά εδάφη, η επιφυλακτικότητα δεν λείπει με την εστίαση να βρίσκεται στις πλείστες επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,96% στις 849,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 65,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.042,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,59% στις 529,57 μονάδες.

  Σαφώς η εστίαση της αγοράς βρίσκεται στις επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, με πρώτη και κύρια αυτή της μεταβίβασης του ποσοστού που κατέχει η Reggeborgh στη ΓΕΚ Τέρνα. Το πρώτο πακέτο του 3,09% της εισηγμένης άλλαξε χέρια σήμερα, ανεβάζοντας φυσικά τον τζίρο της αγοράς κατά 32 εκατ. ευρώ, αφού πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 10 ευρώ.

  Πέραν όμως των εξελίξεων στον κατασκευαστικό κλάδο, η αγορά παρακολουθεί και την έντονη δραστηριοποίηση των εισηγμένων στην έκδοση ομολόγων, αλλά και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας στα εν λόγω χαρτοφυλάκια.

  Όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις τίτλων από τις εισηγμένες δεν θα απορροφήσουν μόνο το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά προφανώς και μέρος της ρευστότητας των εν ενεργεία χαρτοφυλακίων. Εάν επιβεβαιωθεί το τελευταίο, δεν αποκλείεται αυτό να έχει αντίκτυπο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εάν μάλιστα δεν προσελκυσθούν νέα κεφάλαια, τα οποία θα δώσουν και μια έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

  Πάντως, σε ένα τέτοιο σενάριο, καταλυτικό ρόλο παίζει και η στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην οικονομία, μετά και το σημερινό νέο πακέτο, αλλά και η στήριξη που θα ληφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αυτές οι εξελίξεις συνηγορούν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των ξένων (κυρίως) στην ελληνική οικονομία, αλλά μένει να γίνει πράξη αυτή η τάση.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ βρίσκεται στο επίκεντρο της ανόδου, σημειώνοντας κέρδη 6,50%, με την Eurobank να ακολουθεί με +4,43%, τη ΓΕΚ Τέρνα με +3,34% και τις Λάμδα, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Ελλάκτωρ με άνοδο άνω του 2%.

  Τα κέρδη σε Φουρλή, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Βιοχάλκο, Σαράντης, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Titan. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, με την Aegean να χάνει 2,18%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ