Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 10:59

  Δοκιμάζει τις αντοχές του πάνω από τις 840 μονάδες το Χρηματιστήριο

  ΕΧΑΕ: Με 5,33% (έμμεσα) στα δικαιώματα ψήφου η The Goldman Sachs Group
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ένα ακόμη βήμα προς τις 850 μονάδες κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και με αρκετή επιφυλακτικότητα και επιλεκτικές πιέσεις σε τίτλους, συντηρεί την ανοδική του πορεία και κινείται προς την κατοχύρωση της αντίστασης των 840 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 844,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.028,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,72% στις 525,09 μονάδες.

  Αν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών των προηγούμενων ημερών δεν λείπουν, η αγορά σήμερα έχει τις στηρίξεις για να δώσει το μήνυμα ότι έχει κατοχυρώσει την αντίσταση των 840 μονάδων και μπορεί να κινηθεί προς το μεγάλο της στοίχημα, που δεν είναι άλλο από την διάσπαση και των 850 μονάδων. Μάλιστα σήμερα έχει τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκε ισχυρές πιέσεις.

  Στη μεγάλη εικόνα, η αγορά έχει καταγράψει μια πολύ θετική πορεία από τις αρχές του Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες δηλαδή από την "επίσκεψή" της στα χαμηλά των 726 μονάδων, χωρίς έντονες κινήσεις. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από τους εγχώριους αναλυτές ως μία θετική… επιφυλακτικότητα, καθώς τόσο ο γενικός δείκτης όσο και οι περισσότεροι επιμέρους τίτλοι, τείνουν να "διαγράψουν" πλέον πλήρως τις ζημιές της πανδημίας, οι οποίες εντάθηκαν ακριβώς ένα χρόνο πριν.

  Βέβαια, η απόλυτη διαγραφή των πανδημικών ζημιών "άργησε" πάνω από έξι με επτά μήνες, αν συγκρίνει κανείς την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με την ελληνική αγορά να μην ακολουθεί για αρκετό καιρό τη μεγάλη ανάκαμψη του δεύτερου μισού του προηγούμενου έτους. Και ο δρόμος φυσικά είναι μακρύς ακόμη, δεδομένου ότι οι ειδικές συνθήκες στις οποίες βρέθηκε ο κόσμος (και η Ελλάδα μαζί) λόγω της πανδημίας εξακολουθούν να υφίστανται και θα εξακολουθούν για μερικούς μήνες ακόμη.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η εκτίμηση ότι το ΧΑ έχει προεξοφλήσει την επιστροφή της αναπτυξιακής πορείας λαμβάνει περισσότερες πιθανότητες. Αυτό όμως που είναι ακόμη άγνωστο είναι δύο μεταβλητές, οι οποίες και θα κρίνουν την πορεία της αγοράς: η πρώτη είναι το πότε θα επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του τέλους του 2019 και η δεύτερη είναι ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες "ουλές" που άφησε πίσω του ο χρόνος της πανδημίας. Η απάντηση σε αυτές τις δύο μεταβλητές, είναι ακόμη άγνωστη…

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν κέρδη 3,54% και 3,13% αντίστοιχα, με τη Λάμδα να είναι στο +2,56% και τον ΟΛΠ στο +2,25%. Κέρδη 1,30% σημειώνει η ΕΧΑΕ και 1,17% ο Φουρλής.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Σαράντης, Βιοχαλκο, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Coca Cola, Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ