Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 13:06

  Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 840 μονάδες - Στο +13% η Ελλάκτωρ

  Με «ενέργεια» από τη ΔΕΗ η αντίδραση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:47

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι τραπεζικές πιέσεις κάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί εκ νέου να διασπάσει τις 840 μονάδες, με τη βοήθεια της εντυπωσιακής ανόδου του Ελλάκτωρ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ. 

  Η μετοχή της Ελλάκτωρ αντιδρά με σημαντική άνοδο που ξεπερνά το 13% στις πληροφορίες ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest και εταιρειών συμφερόντων της κας Μαριάννας Λάτση για την απόκτηση σημαντικού ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υποχωρεί οριακά αυτή την ώρα από κέρδη άνω του 1% που κατέγραφε νωρίτερα. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 839,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 60,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.014,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,09% στις 516,97 μονάδες.

  Από τη μία μεριά οι τράπεζες... από την άλλη Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ. Και χωρίς τις στηρίξεις των δύο τελευταίων, οι οποίοι σημειώνουν ισχυρά κέρδη, η αγορά θα είχε απομακρυνθεί από τη ζώνη της αντίστασης, αφήνοντας ερωτηματικά για την πορεία της. Ωστόσο, από τις 15:45 ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί εκ νέου να διασπάσει το "ταβάνι" των 840 μονάδων και να διευρύνει τα κέρδη του Μαρτίου.

  Ωστόσο, αυτό που φαινόταν από την έναρξη της συνεδρίασης είναι η αδυναμία του γενικού δείκτη χωρίς να έχει στο πλευρό του τον κλάδο σηματωρό, τον τραπεζικό. Σαφώς όμως οι εξελίξεις στον κλάδο θα καθορίσουν το αν μπορεί ο γενικός δείκτης να διαπεράσει τις αντιστάσεις του ή αν συσσωρεύσει στα τρέχοντα εωσότου υπάρξουν εξελίξεις που να υποστηρίξουν μια πιο ξεκάθαρη κίνηση. Και αυτές οι εξελίξεις, αν και θετικές στο τελικό πρόσημο για τον κλάδο, δεν σταματούν να προσθέτουν αβεβαιότητα αναφορικά με το κεφαλαιακό κόστος που θα έχουν (πχ τιτλοποιήσεις NPEs) τροφοδοτώντας έτσι την επιφυλακτικότητα της αγοράς.

  Βέβαια, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η ανοδική κίνηση του τελευταίου διαστήματος στηρίχθηκε σε τίτλους που διαγράφουν ισχυρές προοπτικές το επόμενο διάστημα, οι οποίοι μπορούν και να κρατήσουν την αγορά σε περιόδους αναταράξεων, είτε στο μέτωπο των τραπεζών είτε σε εκείνο της πανδημίας. Μάλιστα ορισμένες από αυτές πραγματοποιούν ανοδικό πέρασμα από περιοχές που είχαν να τις δουν για πολλούς μήνες, δημιουργώντας ένα ιδιαιτέρως θετικό μείγμα συνολικά για την αγορά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 13%, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο +5,05% και τις Jumbo και Λάμδα να ακολουθούν με +2,40% και +2,04% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Φουρλής και Coca Cola. 

  Στον αντίποδα, Πειραιώς και Alpha Bank έχουν περιορίσει στο -2,76% και -2,80% αντίστοιχα, όπως και η Εθνική στο -1,85% και η Eurobank στο -1,05%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Aegean, Titan, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ