Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 13:54

  Ομόλογα: Το 1,6% ξεπέρασε εκ νέου η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ

  Θα μπορούσε το 2021 να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά ομολόγων;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To 1,6% άγγιξε το πρωί της Δευτέρας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, μετά την έγκριση από τη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου της χώρας, το Σάββατο, του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων που είχε προτείνει ο πρόεδρος Τζό Μπάιντεν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

  Πιο ειδικά, στις 10.30 π.μ. ώρα Ελλάδος η απόδοση του 10ετούς T-Bond έφτασε το 1,606%, με την απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου 30ετούς διάρκειας στο 2,311%. Οι αποδόσεις στα ομόλογα κινούνται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής τους.

  Οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί γερουσιαστές ενέκριναν το νομοσχέδιο με διαδικασία η οποία δεν απαιτούσε τη συναίνεση κανενός Ρεπουμπλικανού, χρειαζόταν ωστόσο τη στήριξη του συνόλου των Δημοκρατικών (οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες διαθέτουν από 50 γερουσιαστές μετά τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο σε περίπτωση ισοψηφίας την 101η ψήφο παρέχει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της Γερουσίας Καμάλα Χάρις).

  Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να εγκρίνει εκ νέου το αναθεωρημένο από τη Γερουσία νομοσχέδιο του πακέτου τόνωσης την Tρίτη και να το αποστείλει προς υπογραφή στον πρόεδρο Μπάιντεν, με την κύρωσή του από τον αρχηγό του κράτους να πρέπει να γίνει πριν τις 14 Μαρτίου, οπότε λήγει μια σειρά προγραμμάτων ενίσχυσης ανέργων.

  Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν κινηθεί πιεστικά ανοδικά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ταχεία οικονομική ανάκαμψη από την πανδημική κρίση, ενώ ταυτόχρονα ανησυχούν για μια ενδεχόμενη εκτίναξη του πληθωρισμού, λόγω της πρωτοφανώς χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

  Η Ambrose Crofton, στέλεχος στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην JPMorgan Asset Management, σημείωνε την Παρασκευή ότι "η πρόσφατη ανοδική κίνηση των ομολόγων δημιούργησε μια σχετική βαρυστομαχιά στις αγορές μετοχών".

  Πρόσθετε ωστόσο ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη τους τα σχόλια του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Jerome Powell,  ότι "σε περίπτωση δυσλειτουργιών στις αγορές, θα αναληφθεί δράση για να διατηρηθούν οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες και να παραμείνει οικονομία στο μονοπάτι της αποκατάστασης της πλήρους απασχόλησης".

  Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες εντόκων γραμματείων του αμερικανικού δημοσίου 3μηνης διάρκειας για 54 δισ. και εξάμηνης διάρκειας για 51 δισ. δολάρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ