Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Μαρ-2021 11:05

  Ανοδικά και προς τις 830 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

  Ανοδικά και προς τις 830 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Πάνω από τις 830 μονάδες επιχειρεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας τα υψηλά από την αρχή του έτους, έχοντας για ακόμη μία συνεδρίαση τις στηρίξεις του ενεργειακού και του τραπεζικού κλάδου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν τις τελευταίες ημέρες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,74% στις 831,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,70% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.997,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,59% στις 533,75 μονάδες.

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε τις τελευταίες ημέρες αντοχές στις διεθνείς πιέσεις, ενώ η καλύτερη του αναμενομένου ανάγνωση των στοιχείων του ΑΕΠ του 2020, επέτρεψε τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, δεδομένης της καλύτερης βάσης εκκίνησης του 2021. Επιπλέον, η εγχώρια επενδυτική κοινότητα ενεργοποιήθηκε στην αναζήτηση των κλάδων εκείνων που όχι μόνο θα "τρέξουν" την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και εκείνων που πραγματικά κράτησαν το περσινό ΑΕΠ, δεδομένης της καθίζησης του τουρισμού.

  Την ίδια ώρα, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο, που εξετάζει η κυβέρνηση, αφήνει μια νότα αισιοδοξίας ότι η "πληγή" της πανδημίας δεν θα επηρεάσει και τόσο την οικονομία από το δεύτερο τρίμηνο του έτους (το πρώτο είναι επίσης σχεδόν χαμένο), απειλώντας όλο και λιγότερο το ταμειακό "μαξιλάρι" της χώρας. Όπως έχουν άλλωστε επισημάνει σχεδόν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, η παρουσία του μεγάλου ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας, λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά βιωσιμότητας.

  Τεχνικά τώρα, το επίπεδο που θα δοκιμάσει τις ανοδικές αντοχές της αγοράς είναι βραχυπρόθεσμα οι 835-840 μονάδες. Εάν διασπαστούν με αποφασιστικότητα, τότε ο δρόμος προς τις 886-900 μονάδες είναι ανοιχτός, ενώ σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι 810 και οι 798 είναι οι πολύ σημαντικές στηρίξεις. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση ακόμα δεν έχουν μπει ακόμα σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κρατούν την θετική τους άποψη για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης. Κρίσιμη σε αυτό το περιβάλλον θα είναι η επίδοση του τραπεζικού κλάδου, με τις 550 μονάδες να είναι η αντίσταση και οι 510 μονάδες η στήριξη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής, Alpha Bank και Motor Oil ηγούνται της ανόδου με κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Εθνική, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Aegean, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Λάμδα και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Titan και Jumbo.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ