Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 21:51

  Κάτω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός, με απώλειες 1,8% για την εβδομάδα

  Κάτω από τα 1.700 δολάρια ο χρυσός, με απώλειες 1,8% για την εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έχασε το επίπεδο των 1.700 δολαρίων ο χρυσός την Παρασκευή, με το πολύτιμο μέταλλο να ολοκληρώνει την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, εν μέσω της ενίσχυσης του δολαρίου αλλά και την παραμονή των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, εξελίξεις που καθιστούν τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές που αναζητούν "ασφαλές καταφύγιο”.

  Ο δείκτης ICE US Dollar ενισχύθηκε στο επίπεδο του 92,192, που είναι το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών μηνών, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται κοντά στο 1,55%, έχοντας νωρίτερα σημειώσει νέο υψηλό στο 1,612%.

  Ο χρυσός βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας "της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων, γεγονός που καθιστά το μέταλλο λιγότερο ελκυστικό απόθεμα σε σχέση με τα ομόλογα", σημειώνει ο Jason Teed, συνδιαχειριστής χαρτοφυλακίου του Gold Bullion Strategy Fund, στο MarketWatch. Παρότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού την τρέχουσα εβδομάδα, "η πίεση των επιτοκίων είναι πιθανώς ένας σημαντικότερος και πιο βραχυπρόθεσμος καταλύτης από τη θετική πίεση του αναμενόμενου πληθωρισμού", εξηγεί.

  Προσθέτει δε ότι εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται ως απόρροια των θετικών οικονομικών ειδήσεων, ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται πιέσεις, αλλά αυτές μπορεί "να μειωθούν κάπως εάν οι κινήσεις των αποδόσεων κάνουν ένα διάλειμμα".

  Έτσι, την Παρασκευή, το συμβόλαιο Απριλίου για τον χρυσό έχασε 2,20 δολάρια ή 0,1%, με το μέταλλο να κλείνει κάτω από το επίπεδο των 1.700 δολαρίων και συγκεκριμένα στα 1.698,50 δολάρια η ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του πιο ενεργού συμβολαίου από τις 5 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

  Σε διάστημα πενθημέρου, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση της τάξης του 1,8%, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

  Πτωτικά κινήθηκε την Παρασκευή και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 17 σεντς ή 0,7% και να κλείνει στα 25,287 δολάρια η ουγγιά, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 3,5%. Το ασήμι ολοκλήρωσε την εβδομάδα με ισχυρές απώλειες της τάξης του 4,5%.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, το συμβόλαιο Μαΐου για τον χαλκό ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 2,4% και έκλεισε στα 4,0755 δολάρια η λίβρα, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του γύρω στο 0,3%. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 0,6% και τερμάτισε στα 1.128,30 δολάρια η ουγγιά, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα περίπου 4,8% χαμηλότερα, ενώ το συμβόλαιο Ιουνίου για το παλλάδιο έκλεισε την ημέρα στα 2.329,10 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 0,6%, γράφοντας ωστόσο κέρδη 0,7% σε διάστημα εβδομάδας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ