Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 11:11

  Ήπιες απώλειες αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

  Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχεται τις αρνητικές επιρροές από τις διεθνείς αγορές, προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 810 μονάδων και να απορροφήσει τις πιέσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,39% στις 814,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.954,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,81% στις 513,35 μονάδες.

  Το ΧΑ δέχεται και σήμερα τις αρνητικές επιρροές από τις διεθνείς αγορές, αν και δείχνει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση αντοχές στις πιέσεις που εκδηλώνονται από τις αναταράξεις στις αγορές των ομολόγων. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, J. Powel, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το άνοιγμα της οικονομίας μετά τα μέτρα περιορισμού των προηγούμενων μηνών, ενδεχομένως να "δημιουργήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές”, προκάλεσαν σημαντικές πιέσεις στην αγορά ομολόγων. 

  Οι διεθνείς αγορές δείχνουν να προσαρμόζονται μετά την επιβεβαίωση Powel ότι θα υπάρξει πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ειδικά οι αποδόσεις ενός χαρτοφυλακίου με τίτλους σταθερού εισοδήματος υπολογίζονται μετά από την αφαίρεση του δείκτη πληθωρισμού, ώστε η τελική απόδοση να μην είναι αρνητική. Η επιβεβαίωση του Powel περί πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία εύλογα οδηγεί στις "αναπροσαρμογές" των χαρτοφυλακίων, δεδομένου του ότι ο κόσμος σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα, με τους δείκτες τιμών καταναλωτή να αρχίζουν να επηρεάζονται τόσο από τη ζήτηση όσο και από το κόστος (πετρέλαιο, εμπορεύματα, κλπ). 

  Στο ΧΑ, η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων έχει αρνητική επίπτωση στις αποτιμήσεις και στο κόστος δανεισμού των εταιρειών, ωστόσο η αγορά δείχνει να κρατά τις στηρίξεις της πέριξ των 810 μονάδων, αν και δεν μπορεί στην παρούσα, εάν δεν υπάρξει κάποιος θετικός καταλύτης, να διαπεράσει με αξιώσεις την αντίσταση των 820 μονάδων. Και αν δεν κατοχυρώσει αυτό το επίπεδο δεν θα μπορέσει, τουλάχιστον μέσα στο άμεσο επόμενο διάστημα, να ξεπεράσει το "ταβάνι" των 827 μονάδων, που είναι τα υψηλά του Ιανουαρίου, από τα οποία άρχισε και η διόρθωση του πρώτου μήνα του έτους. 

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η μεταβλητότητα είναι και σήμερα έκδηλη, με την Aegean, την ΕΧΑΕ, την Εθνική, τη Βιοχάλκο και τον Titan να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, σημειώνοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Λάμδα, Σαράντης, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Φουρλής και Jumbo. 

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει κέρδη 2,46%, με την Πειραιώς, την Τέρνα Ενεργειακή, τη Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή η Coca Cola.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ