Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Μαρ-2021 17:00

  "Καθίζηση" στη Wall μετά τα σχόλια Powell για τον πληθωρισμό

  Wall Street 21.08.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.01

  Έντονα πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με την αγορά να αντιδρά εξαιρετικά αρνητικά στα σχόλια του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell σχετικά με τις αναμενόμενες πιέσεις από τον πληθωρισμό, μολονότι συμπλήρωσε ότι αυτές θα είναι παροδικές και δεν θα τροποποιήσουν την νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει πτώση 1,98% ή 618,31 μονάδων, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει απώλειες 2,30% ή 89,32 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 3,20% ή 417,95 μονάδες.

  Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell ανέφερε την Πέμπτη ότι αναμένει ορισμένες πιέσεις από τον πληθωρισμό σε εύθετο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα είναι τέτοιες που να οδηγήσουν την Fed σε αύξηση επιτοκίων για να τις ελέγξει.

  "Αναμένουμε, καθώς θα ανοίγει η οικονομία και θα αποκτά ρυθμό, ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός", ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Wall Street Journal. "Αυτό αναμένεται να ασκήσει κάποια πίεση στις τιμές, ωθώντας τες προς τα πάνω".

  Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στα σχόλια του Powell, με τις μετοχές να παίρνουν την κατιούσα και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να εκτινάσσονται έτι περαιτέρω. Επενδυτές και οικονομολόγοι ανέμεναν από τον πρόεδρο της Fed να αναφερόταν στην πρόσφατη αυτή αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με κάποια αναφορά σε αναπροσαρμογή του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας.

  Η Fed προχωρεί αυτή τη στιγμή σε αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων αξίας 120 δισ. δολ. κάθε μήνα, ενώ σε πληροφορίες αναφερόταν ότι πιθανόν η Τράπεζα να αρχίσει να πωλεί τίτλους βραχείας λήξης και να κινηθεί προς ομόλογα πιο μακράς διαρκείας.

  Ο Powell, αντιθέτως, επανέλαβε τα όσα έχει πει ξανά σχετικά με τον πληθωρισμό, καθησυχάζοντας ότι η πίεση στις τιμές δεν αναμένεται να έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάζει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Ανέφερε εξάλλου ότι πρόσεξε την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

  Αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021.

  Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφωνόταν στο 1,54% μετά τις δηλώσεις Powell, προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά.

  Οι αναλυτές αποδίδουν το πρόσφατο sell-off στα κρατικά ομόλογα, που οδήγησε σε ραγδαία άνοδο τις αποδόσεις, στις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, καθώς οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, βοηθώντας τις πολιτείες να άρουν τα μέτρα περιορισμού. Ώθηση στην οικονομία αναμένεται να δώσει παράλληλα και το γιγαντιαίο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. που ετοιμάζεται να περάσει το Κογκρέσο.

  Ο νέος πακτωλός χρημάτων, ωστόσο, που θα πέσει στην οικονομία, έχει εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού

  "Η τρέχουσα πρόβλεψή μας βασίζεται σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος, με μια μέτρια αύξηση του πληθωρισμού", αναφέρει ο Scott Wren, στέλεχος του Wells Fargo Investment Institute. "Κατά την άποψή μας, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αντανακλά την πρόβλεψη της αγοράς ότι ανάπτυξη και πληθωρισμός θα συνεχίσουν να κινούνται προς φυσιολογικά επίπεδα όσο η πανδημία θα υποχωρεί. Κάτι τέτοιο δεν είναι αρνητικό για τις μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα ρίσκου", προσθέτει.

  Τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αισιοδοξία στην αγορά. Η Γερουσία της χώρας συζητεί αυτές τις ημέρες το πακέτο Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολ., το οποίο έχει εγκριθεί ήδη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Σάββατο.

  Ο Keith Lerner, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Truist, σημειώνει σε σημείωμά του προς τους πελάτες της ότι "η δυνατότητα και η επιθυμία των καταναλωτών για υπηρεσίες και νέες εμπειρίες θα οδηγήσει λογικά σε μια ανάπτυξη πρωτοφανή για τα τελευταία 35 χρόνια".

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 2 κινούνται με θετικά πρόσημα και 28 με αρνητικά. Κέρδη καταγράφουν εκείνες των UnitedHealth και Chevron, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Walt Disney, Boeing, Home Depot.

  Μάκρο

  Στα μάκρο της ημέρας, μικρή αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα σε μια νέα ένδειξη ότι η αργή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα συνεχίζει να γνωρίζει εμπόδια όσο διαρκεί η πανδημία.

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μέσω των πολιτειακών προγραμμάτων έφτασαν τις 745.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, αυξημένες κατά 9.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 750.000.

  Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις στο μεταξύ, υποχώρησαν στις 4,3 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου από 4,4 εκατ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ