Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 17:26

  Διέκοψε το ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο

  Διέκοψε το ανοδικό του σερί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να άρχισε με πολλές... υποσχέσεις για συνέχιση του ανοδικού του σερί, αλλά τελικά το κλείσιμο στο χρηματιστήριο Αθηνών απογοήτευσε, καθώς το "βάρος" των πιέσεων στην πλειονότητα των τίτλων το οδήγησε σε αρνητικό έδαφος και κάτω από την αντίσταση των 820 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 815,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 815,03 μονάδων (-0,24%) και 827,68 μονάδων (+1,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 79,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 43 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20%, στις 1.960,97 μονάδες, ενώ στο -0,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.132,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 515,87 μονάδες.

  Τα επίπεδα πάνω από τις 820 μονάδες φαίνεται ότι έχουν "στοιχειώσει" το ΧΑ, καθώς η επάνοδος του Γενικού Δείκτη στα υψηλά του Ιανουαρίου δεν στέφθηκε με επιτυχία. Τουναντίον μάλιστα, πυροδότησε ένα νέο κύμα πωλήσεων και έντονης μεταβλητότητας, ειδικά μετά την επίσκεψη των υψηλών 827 μονάδων της 7ης Ιανουαρίου, με την αγορά να διακόπτει το ανοδικό της σερί υπό το βάρος του αρνητικού προσήμου αρκετών τίτλων της.

  Πάντως παρά το απογοητευτικό κλείσιμο της ημέρας, στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης οι αναλυτές πιστώνουν το γεγονός ότι στις ανοδικές ώρες η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αξιοσημείωτη, σε αντίθεση με τα πτωτικά γυρίσματα που οι κινήσεις ήταν πιο επιφυλακτικές. Τώρα, η εστίαση μεταφέρεται στην αυριανή συνεδρίαση και στο κατά πόσο η αγορά θα επαναπροσελκύσει τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε και θα την κρατήσει εντός των τειχών, ενδεχομένως σε τίτλους που έμειναν πίσω ή έκαναν τις μικροδιορθώσεις τους.

  Από την άλλη, στα αρνητικά ήταν ότι το ήμισυ του όγκου της αγοράς διακινήθηκε από την Alpha Bank, τη Eurobank και την Εθνική, επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις σε άλλους τίτλους έχουν περιοριστεί σημαντικά. Βέβαια, ο κλάδος τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, με τις τιτλοποιήσεις και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θετικά λειτουργεί και η μείωση των short θέσεων στην Πειραιώς και στη Eurobank από το fund Lansdowne. Το fund μείωσε στις 14 Ιανουαρίου τη θέση του στην Πειραιώς, στο 1,17%, από 2,23%, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου 2021 το fund περιόρισε τη short θέση στη Eurobank στο 0,80% από 0,90%. Επίσης, το Lansdowne μείωσε τη short θέση του στη ΔΕΗ, στο 1,36%, από 1,47%.

  Όπως επισημαίνουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, η αγορά θα δώσει το πρώτο τεστ της βιωσιμότητας του ανοδικού μομέντουμ μόλις οι ανάγκες κεφαλαίων για την κάλυψη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς) και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank) εμφανιστούν. Εάν "ανακυκλωθούν" κεφάλαια, τότε η αδυναμία του ΧΑ θα διαδεχτεί την τρέχουσα θετική συγκυρία. Σε διαφορετική περίπτωση και στον βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις, η περιοχή στις 840 μονάδες συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας απώλειες 2,18%, με τις Aegean, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, μακριά από τα υψηλά ημέρας, αλλά με κέρδη 3,16% έκλεισε η Πειραιώς, με την Εθνική να ενισχύεται κατά 2,10% και τον Ελλάκτωρ κατά 1,28%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Coca Cola, Titan και ΕΥΔΑΠ, με την Alpha Bank τελικά να κλείνει αμετάβλητη, μετά το ενδοσυνεδριακό +3,89%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ