Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 17:01

  Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall Street, μάκρο και ομόλογα στο επίκεντρο

  Εντείνονται οι πιέσεις στη Wall Street, μάκρο και ομόλογα στο επίκεντρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:40

  Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τον Dow Jones να χάνει και αυτός τον βηματισμό του και να παλεύει πλέον για το θετικό πρόσημο, μετά την δημοσίευση της Beige Book της Federal Reserve που επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει κάποια βελτίωση, όμως η ανάπτυξη ενισχύθηκε με πολύ αργό ρυθμό στην αρχή του έτους.

  Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο που υποδηλώνουν και αυτά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, με την επιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων σε ανοδική τροχιά να επιβαρύνει και αυτή το κλίμα στην αγορά.

  Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που έφτασε να προσθέτει 100 μονάδες νωρίτερα, απώλεσε το σύνολο των κερδών του και πλέον παλεύει για το θετικό πρόσημο, κινούμενος πέριξ των 31.403 μονάδων. Αντίστοιχα, ο ευρύτερος S&P 500 διεύρυνε τις απώλειές του και πλέον χάνει 34,59 μονάδες ή 0,89%, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημειώνει πτώση 302,22 μονάδων ή 2,26%, 

  Την Τρίτη ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,5% στις 31.391,52 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,8% και έκλεισε στις 3.870,29 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,7% στις 13.358,79 μονάδες.

  Οι επενδυτές εξακολουθούν να προβληματίζονται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, που επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράσει για τον περιορισμό των αποδόσεων. Πορεία που ακολουθεί και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, η οποία την Τετάρτη ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσεις στο 1.468%.

  Κι αυτό παρότι η Federal Reserve επανέλαβε και την Τρίτη ότι δεν ανησυχεί για την κίνηση των αποδόσεων, η οποία ασκεί πιέσεις στις μετοχικές αξίας καθώς υποδηλώνει αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. 

  Συγκεκριμένα η αξιωματούχος της Fed Lael Brainard δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να σημειώσει άνοδο όμως αυτή θα είναι παροδική και οφείλεται στην αδυναμία της προσφοράς να καλύψει την αύξηση της ζήτησης καθώς η οικονομία προσπαθεί να επανέλθει σε μια κανονικότητα μετά τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας.

  Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τεχνολογικές μετοχές και άλλες "ευαίσθητες" στις αποδόσεις των ομολόγων μετοχών, όπως αυτές του κλάδου κοινής ωφέλειας.

  Μάκρο

  Το κλίμα επιβαρύνουν περαιτέρω τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο που ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP δημιουργήθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, αριθμός κατώτερος της πρόβλεψης των οικονομολόγων που ανέμεναν 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και λιγότερες από τον αναθεωρημένο αριθμό για τον Ιανουάριο που ήταν 195.000.

  Πιο αναλυτικά, οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 32.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις πρόσθεσαν μόνο 28.000. Οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που απασχολούν από 50 έως 499 υπαλλήλους, πρόσθεσαν 57.000 θέσεις εργασίας.

  Ανά τομέα δραστηριότητας, ο κλάδος των υπηρεσιών πρόσθεσε 131.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, ο κλάδος αγαθών και ο κλάδος της μεταποίησης έχασαν έκαστος 14.000 θέσεις εργασίας.

  Εν τω μεταξύ, με ασθενέστερο ρυθμό κινήθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών τον Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Institute for Supply Management, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν αυξημένες ελλείψεις ή καθυστερήσεις στις προμήθειες βασικών υλικών.

  Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 55,3% τον προηγούμενο μήνα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο εννέα μηνών, καταγράφοντας σημαντική πτώση από το υψηλό δύο ετών του 58,7% που είχε ανέλθει τον Ιανουάριο.

  Μετρήσεις άνω του 50% δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις επεκτείνονται, ενώ μετρήσεις άνω του 55% αποτελούν συνήθως σημάδι σημαντικής ισχύος 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ