Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαρ-2021 15:05

  Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες μετά από… 27 συνεδριάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.05

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Το πέρασμα πολλών τίτλων σε αρνητικά εδάφη, αλλά και οι ισχυρές πιέσεις στη μετοχή της Eurobank άλλαξαν το κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αυτήν την ώρα διολισθαίνει κάτω από τις 820 μονάδες, παλεύοντας για το πρόσημο. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,19% στις 818,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 62,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 40,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.969,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,72% στις 518,47 μονάδες.

  Αν και νωρίτερα ο γενικός δείκτης "επισκέφτηκε" τα υψηλά των 827 μονάδων της 7ης Ιανουαρίου, δεν κατάφερε να τις διακρατήσει, εώ τώρα παλεύει ακόμη και με το πρόσημό του. Και ο βασικός λόγος σε αυτήν την αλλαγή του κλίματος είναι το βάρος που ασκούν οι πιέσεις στη Eurobank, αλλά και η πτωτική διολίσθηση αρκετών τίτλων του FTSE 25. 

  Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, με τις τιτλοποιήσεις και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θετικά λειτουργεί στην αγορά και η μείωση των short θέσεων στην Πειραιώς και στη Eurobank από το fund Lansdowne. Το fund μείωσε στις 14 Ιανουαρίου τη θέση του στην Πειραιώς, στο 1,17%, από 2,23%, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου 2021 το fund περιόρισε τη short θέση στη Eurobank στο 0,80% από 0,90%. Επίσης, το Lansdowne μείωσε τη short θέση του στη ΔΕΗ, στο 1,36%, από 1,47%.

  Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των τραπεζικών μετοχών έχει θέσει τις τελευταίες ημέρες σε δεύτερο πλάνο τίτλους που είχαν στηρίξει την αγορά το προηγούμενο διάστημα. Και μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να είναι αυξημένη, γεγονός που κρίνεται θετικά από τους εγχώριους αναλυτές, εντούτοις το ήμισυ του όγκου της αγοράς έχει διακινηθεί από την Alpha Bank και τη Eurobank (κάτι που συνέβη και χτες), επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις σε άλλους τίτλους έχουν περιοριστεί σημαντικά.

  Όπως επισημαίνουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, η αγορά θα δώσει το πρώτο τεστ της βιωσιμότητας του ανοδικού μομέντουμ μόλις οι ανάγκες κεφαλαίων για την κάλυψη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς) και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank) εμφανιστούν. Εάν "ανακυκλωθούν" κεφάλαια, τότε η αδυναμία του ΧΑ θα διαδεχτεί την τρέχουσα θετική συγκυρία. Σε διαφορετική περίπτωση και στο βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις, η περιοχή στις 840 μονάδες συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για το Γενικό Δείκτη.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει απώλειες 2,34%, με τη Eurobank, την Aegean, τον Σαράντη και τη Λάμδα να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Motor Oil. 

  Χωρίς μεταβολή είναι η Βιοχάλκο, η ΕΧΑΕ, ο Φουρλής, ο Titan και η ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Άνω του +1% κινούνται οι Alpha Bank, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ, με την Εθνική να είναι στο +2,73% και την Πειραιώς στο +4,30%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ