Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 14:10

  HSBC: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ – Οι τέσσερις επιλογές που έχει

  HSBC: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΚΤ – Οι τέσσερις επιλογές που έχει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τέσσερις επιλογές έχει πλέον η ΕΚΤ μετά το sell-off που ταρακούνησε την αγορά και τις δεσμεύσεις της, με τη συνεδρίαση του Μαρτίου να αναμένεται να είναι πολύ κρίσιμη, σύμφωνα με την HSBC.

  Οι τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, και λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 11 Μαρτίου, έχουν κυριαρχηθεί από έντονες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Οι κινήσεις της αγοράς αποτελούν σοβαρή δοκιμασία της υπόσχεσης της ΕΚΤ να αποτρέψει την επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Η δέσμευση αυτή, όπως αναφέρει η HSBC, τονίστηκε έντονα στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, όταν η ΕΚΤ είπε ότι θα υιοθετούσε μια "ολιστική και πολύπλευρη" προσέγγιση για την αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν ότι δεν είναι αδικαιολόγητη κάθε αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων. Και τουλάχιστον έως τις 19 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ δεν είχε αυξήσει τον ρυθμό των υπό το PEPP ομολόγων. 

  Το βασικό σενάριο της HSBC παραμένει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα επεκτείνει το QE, δεν θα αλλάξει κάτι στο PEPP και δεν θα μειώσει τα επιτόκια πολιτικής τον Μάρτιο. Αντιθέτως, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την τρέχουσα αστάθεια της αγοράς ομολόγων επαναλαμβάνοντας ότι "παρακολουθεί στενά" τις κρατικές αποδόσεις, σύμφωνα με μια σειρά από πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της, και τονίζοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το PEPP με ευελιξία.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η HSBC, υπάρχει σημαντική πλέον πιθανότητα η ΕΚΤ να επιλέξει να δράσει τον Μάρτιο.

  Μια προφανής επιλογή θα ήταν να επεκτείνει ξανά το PEPP και κυρίως χρονικά. Κανείς δεν θα περίμενε μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του PEPP, έτσι μια επέκταση του προγράμματος έως το τέλος του 2022 ή ακόμα και πέρα από αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο τμήμα της. 

  Μια πιο "εύκολη" επιλογή θα μπορούσε να είναι να επικεντρωθεί περισσότερο στο "κλασσικό" πρόγραμμα QE, το APP, για παράδειγμα δεσμεύοντας να συνεχίσει το πρόγραμμα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης (τέλος 2023) και πιθανώς να το συνδυάσει με μια μικρή αύξηση του ρυθμού αγοράς από τα 20 δισ. ευρώ ανά μήνα. Αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί με βελτιωμένο guidance. Προς το παρόν, το guidance είναι ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων "θα διαρκέσουν όσο είναι απαραίτητο για να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό αντίκτυπο των επιτοκίων πολιτικής της και θα τελειώσουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ". Προφανώς, αυτό δεν έχει σταματήσει την αγορά να αποτιμά αυξήσεις των επιτοκίων, επομένως ένα πιο συγκεκριμένο guidance, μπορεί κατά την HSBC,  να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων. 

  Μια άλλη επιλογή θα ήταν η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, σημειώνει η HSBC. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσπαθούν να τονίσουν ότι εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη αυτή η επιλογή. Ωστόσο, παρόλο που αυτό μπορεί να ισχύει, δεν φαίνεται να είναι ο πρώτος… μοχλός που θα θέλουν να τραβήξουν, ειδικά όταν η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σχετικά σταθερή. Όπως σημείωσε και πριν μερικές μέρες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ‘Ιζαμπελ Σνάμπελ, "παρόλο που μένει κάποιος χώρος για να μειωθούν περαιτέρω τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα οφέλη και το κόστος των βαθύτερων αρνητικών τιμών πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά".

  Η ΕΚΤ λοιπόν έχει τις τέσσερις αυτές επιλογές, να μην κάνει τίποτα, να επεκτείνει το PEPP, να επεκτείνει το κλασσικό QE και να μειώσει τα επιτόκια. Το σίγουρο είναι, όπως τονίζει η HSBC, ότι η συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι μία πολύ δύσκολη συνεδρίαση. Η ΕΚΤ προτιμά σίγουρα να παραμείνει σε αναμονή για όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένου του περιορισμένου κεφαλαίου πολιτικής και της επιθυμίας να αφήσει τη δημοσιονομική πολιτική να αναλάβει πλέον το "βάρος" της στήριξης της οικονομίας. Ήλπιζε πιθανώς ότι η δέσμευσή της για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες θα ήταν αρκετή και ότι δεν θα δοκιμαζόταν σοβαρά από την αγορά. Αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε. Η πιθανότητα για περαιτέρω δράση  και άμεσα μάλιστα, θα μπορούσε να ενισχυθεί μετά τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για την οικονομία.

  Παρά τις βραχυπρόθεσμες θετικές ειδήσεις, η HSBC αναμένει ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2021 (από το 3,9% στο 3,5%) και για το 2022 (από το 4,2% έως 3,9%). Και παρόλο που αναμένεται ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού φέτος, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα τοποθετήσει την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό  ακόμη πιο κάτω από τον στόχο το 2023, μόλις στο 1,3%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ