Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 13:48

  Κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άνοδος στον τζίρο

  Κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άνοδος στον τζίρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά και πάνω στη ζώνη αντίστασης κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς αλλά και τις προσδοκίες για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης της συσσώρευσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,88% στις 807,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 2,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.932,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,75% στις 490,48 μονάδες.

  Πάνω στη ζώνη αντίστασης των 805-810 μονάδων κινείται αυτήν την ώρα το ΧΑ, το οποίο λαμβάνει ισχυρή ώθηση από την πλειονότητα των τίτλων του, και ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο. Ο κλαδικός των τραπεζών μάλιστα διέσπασε την πρώτη αντίσταση των 475-480 μονάδων και τώρα επιχειρεί στην επόμενη των 490 μονάδων.

  Ένα ακόμη θετικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία μάλιστα κινείται σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα (μέχρι αυτήν την ώρα) του μέσου όρου των τελευταίων συνεδριάσεων, αφήνοντας την αίσθηση στους αναλυτές ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ότι "φρέσκα" κεφάλαια έχουν επανέλθει στη Λ. Αθηνών.

  Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από τις ευρωπαϊκές αγορές είναι άκρως υποστηρικτικά, καθώς το κλίμα ειδικά στην αγορά ομολόγων είναι βελτιωμένο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με το Capital.gr, το sell-off στα ομόλογα διεθνώς το οποίο και πυροδότησε η εκτόξευση του yield του αμερικάνικου 10ετούς στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, δημιούργησε ανησυχίες και προβληματισμό σχετικά με την επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών δεδομένου ότι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση ενός περιβάλλοντος "ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης" έως ότου επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

  Το μείζον ζήτημα τώρα είναι να κρατηθεί η τάση αυτή και τις επόμενες ημέρες, με την αγορά να μπορεί να ελέγξει αφενός τις κινήσεις profit taking που προφανώς θα εκδηλωθούν και αφετέρου να διαχειριστεί τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων εισηγμένων εταιρειών. Η ρευστότητα που θα κατευθυνθεί εκεί σαφώς θα λείψει από την αγορά, η οποία θα πρέπει να πείσει νέα κεφάλαια να εισέλθουν στις προοπτικές της.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σταθερά στο +7,73% ηγείται της ανόδου, με τη Eurobank να κερδίζει 4,17% και τις Τέρνα Ενεργειακή και Aegean να ακολουθούν με +3,80% και +3,05% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Motor Oil, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΔΕΗ και Titan.

  Τα κέρδη σε Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα κινούνται ήπια ανοδικά. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες είναι οι πιέσεις σε ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, με τον Ελλάκτωρ να χάνει 1,51% και τον Σαράντη να είναι στο -1,72%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ