Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Μαρ-2021 08:45

  A-Quant: Η διόρθωση συνεχίστηκε αλλά το νέο πακέτο είναι εδώ

  A-Quant: Η διόρθωση συνεχίστηκε αλλά το νέο πακέτο είναι εδώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Σάββατο τελικά, πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ως ανακούφιση της οικονομίας από τον κορωνοϊό, ύψους 1.9 τρισ. δολαρίων.

  Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi δήλωσε πως "τώρα το λόγο έχει η Γερουσία η οποία εύχομαι να αναλάβει ταχεία δράση γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

  Μένει να δούμε τις αντιδράσεις των αγορών σε αυτήν την εξέλιξη. Μέσα στην εβδομάδα πάντως, ο επικεφαλής της FED Jerome Powell, δήλωνε πως η οικονομία απέχει πολύ από τους προκαθορισμένους στόχους.

  Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά (έστω κι αν στο τέλος της εβδομάδας είχαν μια διόρθωση) και όπως είπε ο επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος των G10, Jeremy Stretch στο CIBC World Markets "η κίνηση του δολαρίου είναι συνάρτηση του τι συμβαίνει στην πλευρά των αποδόσεων των ομολόγων".

  Έτσι λοιπόν, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων. Οι αγορές μετοχών συνέχισαν διορθωτικά για δεύτερη εβδομάδα, ο χρυσός κινήθηκε σημαντικά χαμηλότερα ενώ ανοδικά συνέχισε το πετρέλαιο. Εβδομάδα ισχυρής διόρθωσης και για το Bitcoin που βρέθηκε σημαντικά κάτω από τα $50,000.

  Η τρέχουσα εβδομάδα έχει ξεκινήσει με ανοδικά futures στις περισσότερες αγορές μετοχών, ως απόηχο της συμφωνίας στις ΗΠΑ που είδαμε παραπάνω και περιέχει σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις και γεγονότα, όπως οι ομιλίες της Christine Lagarde και του Jerome Powell, δείκτες PMI για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και φυσικά η ανακοίνωση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή (Non-Farm Payrolls - NFPs).

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική η εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.2113 και έκλεισε στο 1.2062. Αξίζει να σημειωθεί πως η ισοτιμία μέχρι την Παρασκευή ήταν σε ανοδική τροχιά άλλα σημείωσε σημαντική πτώση με την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ, που ενίσχυσαν το δολάριο. Το νέο πακέτο 1.9 τρις δολαρίων στις ΗΠΑ ίσως εκληφθεί από τις αγορές ως τάση πληθωρισμού και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη νέα αποδυνάμωση του δολαρίου αλλά νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα το EURUSD δεν ενισχύεται σημαντικά. Αν η ισοτιμία καταφέρει να αντιδράσει ανοδικά, διασπώντας το 1.2170 τότε έχει αυξημένες πιθανότητες να κινηθεί υψηλότερα, ειδάλλως οι πιθανότητες γέρνουν προς το 1.20 που αποτελεί τιμή ορόσημο. Σημαντικές οι ανακοινώσεις και οι ομιλίες αυτήν την εβδομάδα, ίσως προκαλέσουν αυξημένη μεταβλητότητα.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Διορθωτικά κινήθηκε το GBPUSD, μετά από ένα σερί πολλών ανοδικών εβδομάδων αφού άνοιξε στο 1.4011 και έκλεισε σημαντικά κάτω από το 1.40, στο 1.3920. Προφανώς η μεγάλη πρόοδος του Ηνωμένου Βασιλείου στους εμβολιασμούς, είχε ήδη αποτυπωθεί στην τιμή της ισοτιμίας και λόγω της έλλειψης νέων ειδήσεων, δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα καύσιμα ώστε η να κινηθεί υψηλότερα και έτσι η ενδυνάμωση του δολαρίου προς το τέλος της εβδομάδας, επέφερε το πτωτικό αποτέλεσμα. Με λίγες και πάλι ανακοινώσεις και νέα για τη βρετανική οικονομία, το GBPUSD αναμένεται να επηρεαστεί και πάλι από την πορεία των εμβολιασμών, το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ και φυσικά τις ανακοινώσεις για την αμερικανική αγορά εργασίας (NFPs) την Παρασκευή. Χρειάζεται εδραιωμένη επαναφορά πάνω από το 1.40 για να επιστρέψουν τα χαμόγελα στους αγοραστές ενώ κάτω από το 1.3880, η ισοτιμία αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Άλλη μια εβδομάδα σημαντικής ανόδου πέρασε για το USDJPY, το οποίο άνοιξε στο 105.40 και έκλεισε στο 106.54. Οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την ανοδική κίνηση, η οποία όμως συνεχίστηκε και προς το τέλος της εβδομάδας, έστω κι αν η απόδοση του 10ετούς έπεσε από τα υψηλά του 1.61%, στην περιοχή του 1.40%. Προφανώς, αυτήν την εποχή και το ιαπωνικό νόμισμα είναι αδύναμο, ίσως λόγω της αυξημένης διάθεσης για ρίσκο στους επενδυτές. Αισιοδοξούν λοιπόν οι αγοραστές, κοιτάζοντας υψηλότερα προς το 107 και ίσως και προς το 108.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Τρίτη κατά σειρά έντονα ανοδική εβδομάδα για το EURJPY. Η ισοτιμία άνοιξε στο 127.67 και έκλεισε στο 128.61 ενώ μεσοβδόμαδα βρέθηκε μια ανάσα από το 130. Αδύναμα αυτήν την περίοδο και τα δύο, ευρώ και γιεν και ίσως δούμε σταθεροποιητικές τάσεις. Δεν αποκλείονται διορθώσεις προς τη στήριξη του 127.50 όπως και δεν αποκλείεται να δούμε τιμές κοντά στο 130 και πάλι.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Ανοδική η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP, μετά από τέσσερις κατά σειρά ανοδικές εβδομάδες. Η ισοτιμία άνοιξε στο 0.8643 και έκλεισε στο 0.8668, με αυξημένη μεταβλητότητα αφού το χαμηλό ήταν στο 0.8540 και το υψηλό στο 0.8730. Αν η στερλίνα επανέλθει στη γνωστή δυναμική των τελευταίων εβδομάδων, τότε μάλλον θα δούμε τιμές κοντά στο 0.85.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Έντονα ανοδικά αντέδρασε το USDCAD μετά από πολλές πτωτικές εβδομάδες, ανοίγοντας στο 1.2610 και κλείνοντας στο 1.2745. Το δυνατό δολάριο ΗΠΑ αντιστάθμισε και υπερνίκησε τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που πάντα ευνοούν το νόμισμα του Καναδά, αφού το πετρέλαιο είναι ίσως το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Αν το αμερικανικό δολάριο συνεχίσει ανοδικά, μπορεί να δούμε την ισοτιμία να δοκιμάζει την ισχυρή αντίσταση του 1.2880 αλλά στην αντίθετη περίπτωση και ειδικότερα κάτω από το 1.2590, η ισοτιμία μάλλον επανέρχεται στη γνωστή πτωτική τάση των τελευταίων μηνών.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ανοδική η εβδομάδα για το USDCHF το οποίο άνοιξε στο 0.8962, υπερέβη εύκολα την τιμή ορόσημο του 0.90 και έκλεισε στο 0.9085. Έντονα ανοδικές ήταν η περασμένη Τρίτη και Παρασκευή, με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Επόμενοι στόχοι για τους αγοραστές της ισοτιμίας, το 0.9210 και το 0.93.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε επίπεδο εβδομάδας από το περασμένο φθινόπωρο, είδαμε για το AUDUSD αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.7869 και το κλείσιμο στο 0.7706. Η δύναμη του δολαρίου των ΗΠΑ σε σχέση με την πτώση πολλών εμπορευμάτων (κυρίως του χρυσού), πίεσαν την ισοτιμία έντονα καθοδικά. Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με αρνητικές ειδήσεις για το δολάριο Αυστραλίας αφού και τα μικτά εταιρικά κέρδη υποχώρησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κατά 6.6% και ο κινεζικός μεταποιητικός δείκτης Caixin PMI ήταν στο 50.9, κάτω του αναμενομένου. Πολλές οι ειδήσεις και οι ανακοινώσεις για την Αυστραλία αυτήν την εβδομάδα: τραπεζικά επιτόκια, ΑΕΠ και λιανικές πωλήσεις είναι κάποιες από αυτές. Το AUDUSD προς το παρόν αντιδρά ανοδικά και πάνω από το 0.7820 θα αποκτήσει νέα ανοδική δυναμική αλλά τυχόν επαναφορά κάτω από το 0.77, μάλλον θα εντείνει την πτώση.

  SP500

  Διορθωτικά συνέχισε ο αμερικανικός δείκτης SP500, κλείνοντας στις 3,808 μονάδες και έχοντας απώλειες 2.30% περίπου. Το ισχυρό δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ ευνόησαν τη διόρθωση αλλά τα νέα από το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που είδαμε παραπάνω, ίσως αλλάξουν το κλίμα. Τα futures του δείκτη ήδη κινούνται ανοδικά και τυχόν ανοδική διάσπαση των 3,860 μονάδων, θα δώσει πνοή αισιοδοξίας. Αν πάντως ο δείκτης δεν καταφέρει να συνεχίσει να αντιδρά ανοδικά και ειδικότερα κάτω από τις 3,800 μονάδες, ίσως δούμε ανησυχητική διόρθωση στο εγγύς μέλλον.

  DAX30

  Πτωτικά κινήθηκε ο γερμανικός δείκτης DAX30 την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στις 13,796 μονάδες με απώλειες λίγο πάνω από 1%. Τα ύψη πάνω από τις 14,000 μονάδες φαίνεται πως ζάλισαν τους επενδυτές και κάτω από τις 13,635 μονάδες η διόρθωση ίσως ενταθεί περαιτέρω. Με δεδομένο όμως πως τα futures του δείκτη αντιδρούν ανοδικά, τυχόν προσέγγιση των 14,000 μονάδων θα είναι σημάδι ανόδου.

  FTSE100

  Πτωτική η προηγούμενη εβδομάδα για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που έκλεισε στις 6,462 μονάδες, έχοντας απώλειες κοντά στο 1.50%. Οι 6,300 μονάδες είναι η επόμενη ισχυρή στήριξη στις διορθωτικές διαθέσεις του δείκτη αλλά με δεδομένη την ανοδική αντίδραση των futures νωρίς την τρέχουσα εβδομάδα, τυχόν προσέγγιση των 6,600 μονάδων θα είναι καλό σημάδι για τους αγοραστές.

  Χρυσός

  Σημαντικές απώλειες υπέστη ο χρυσός την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στα $1,733, περίπου 2.80% χαμηλότερα. Η ενδυνάμωση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, πίεσαν σημαντικά τον χρυσό σε επίπεδα τιμών που είχαμε να δούμε από το περασμένο καλοκαίρι. Σημαντική η στήριξη κοντά στα $1,714 και τυχόν διάσπασή της θα σημάνει νέες ισχυρές πιέσεις στο χρυσό αλλά τόσο απότομα χαμηλές τιμές ίσως αποτελούν ευκαιρία για κάποιους επενδυτές και έτσι δεν αποκλείονται ανοδικές αντιδράσεις προς τα $1,760 ή ακόμα και προς τα $1,800.

  Πετρέλαιο

  Συνέχισε ανοδικά το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, αφού τα futures του επομένου μήνα είχαν τιμή κλεισίματος στα $61.58 και κέρδη κοντά στο 4.50%. Η τάση παραμένει ξεκάθαρα ανοδική και η συνέχισή της οδηγεί το πετρέλαιο προς τα $65 αλλά πρέπει να προσεχθούν δύο πράγματα: η συμπεριφορά του δολαρίου (μην ξεχνάμε πως το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ) και η συνεδρίαση των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ στις 4/3 και οι τυχόν αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν εκεί σε σχέση με την παραγωγή.

  Bitcoin

  Πολύ σημαντική διόρθωση έλαβε χώρα για το Bitcoin την εβδομάδα που μας πέρασε. Το κλείσιμο εβδομάδας ήταν στα $45,241 και οι απώλειες υπερέβησαν το 21%. Προφανώς μετά από μια παύση του ράλι των θετικών ειδήσεων και ανακοινώσεων από πολλά και διάφορα στελέχη ή μη της αγοράς, πολλοί επενδυτές κρυπτονομισμάτων ρευστοποίησαν τα κέρδη τους. Υπάρχει πάντως μεγάλη συγκέντρωση αγοραστών Bitcoin κοντά στα $45,000 (430 χιλιάδες Bitcoins έχουν αγοραστεί κοντά σε αυτήν την τιμή) και έτσι αυτά τα επίπεδα δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ως ισχυρή στήριξη και να ωθήσουν το Bitcoin προς τα $50,000 και πάλι. Όπως έχουμε επαναλάβει πάντως, το Bitcoin δε θα βρει θέση ανάμεσα στα σημαντικά επενδυτικά προϊόντα των traders, όσο διατηρεί τόσο υψηλή μεταβλητότητα: κανένας δε θέλει χαμηλότερο Sharpe Ratio στο χαρτοφυλάκιό του.

  www.a-quant.com

   

  www.algo-profits.com

   

  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ