Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 21:38

  Ομόλογα και δολάριο έριξαν σε χαμηλό 8 μηνών τον χρυσό

  Ομόλογα και δολάριο έριξαν σε χαμηλό 8 μηνών τον χρυσό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του σε διάστημα τεσσάρων ετών, καθώς η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά και η άνοδος του δολαρίου σήμερα, έπληξαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου και το οδήγησαν στο χαμηλότερο κλείσιμο οκτώ μηνών.

  Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αποτέλεσε το κύριο εμπόδιο για τον χρυσό, καθώς αυξάνει το κόστος ευκαιρίας για περιουσιακά στοιχεία που δεν προσφέρουν κουπόνι απόδοσης, σημειώνει ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της αγοράς της ThinkMarkets.

  Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου πιέστηκε επίσης από την πρόσφατη στροφή των επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως θα αποδώσουν καλύτερα όσο βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες, προσθέτει.

  Όπως εξηγεί ο Razaqzada, η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμό και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχουν βελτιώσει τις προοπτικές της οικονομίας, οδηγώντας σε ένα κύμα πωλήσεων ομολόγων, που ώθησε τις αποδόσεις τους υψηλότερα, κάνοντάς τα περισσότερο ελκυστικά.

  Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε και την Παρασκευή κοντά στα υψηλά ενός και πλέον έτους, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο.

  Οι εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού έχουν ωθήσει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς 70 μονάδες βάσης υψηλότερα από την αρχή του έτους, διαβρώνοντας το στάτους του χρυσού ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού.

  "Ο χρυσός αντιμετωπίζει προβλήματα για άλλη μια φορά και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν δείχνουν θετικές για το κίτρινο μέταλλο", σημειώνει και ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam. "Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και τώρα η άνοδος του δολαρίου αυξάνουν τις πιέσεις στον χρυσό και, αποκλείοντας μια αντιστροφή στην αγορά ομολόγων, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τύχη του θα βελτιωθεί", προσθέτει.

  Εν μέσω αυτού του κλίματος, λοιπόν, το συμβόλαιο Απριλίου για τον χρυσό υποχώρησε την Παρασκευή κατά 46,60 δολάρια ή 2,6% και έκλεισε στα 1.728,80 δολάρια η ουγγιά, με την τιμή του πλέον ενεργού συμβολαίου να γράφει απώλειες 2,7% σε διάστημα εβδομάδας και 6,6% για το σύνολο του μήνα, που είναι η χειρότερη μηναία επίδοση του μετάλλου από τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data. Το σημερινό κλείσιμο δε είναι το χαμηλότερο για τον χρυσό από τον Ιούνιο του 2020.

  Το ασήμι, παράδοσης Μαΐου σημείωσε επίσης πτώση κατά 4,5% και έκλεισε στα 26,44 δολάρια η ουγγιά, γράφοντας απώλειες 3 σε εβδομαδιαία βάση και 1,8% σε διάστημα μήνα.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 4,2% και τερμάτισε την ημέρα στις 2.313,50 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας ωστόσο κέρδη 4,8% για τον Φεβρουάριο. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου έχασε 3,8% και έκλεισε στα 1.185,30 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας επίσης άλμα σε επίπεδο μήνα, της τάξης του 9,8%.

  Τέλος, ο χαλκός, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε πτώση σήμερα κατά 4% και έκλεισε στα 4,0925 δολάρια η λίβρα, ολοκληρώνοντας όμως και αυτός τον Φεβρουάριο με ισχυρά κέρδη της τάξης του 15%, που είναι η καλύτερη επίδοσή του από τον Νοέμβριο του 2016.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ