Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 17:36

  Πάνω από τις 790 μονάδες οδήγησε το Χρηματιστήριο το rebalancing

  Πάνω από τις 790 μονάδες οδήγησε το Χρηματιστήριο το rebalancing
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη, τα οποία διευρύνθηκαν στις δημοπρασίες, έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνοντας αντοχές στην ισχυρή πτώση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του, πετυχαίνοντας αφενός να διατηρήσει τα εβδομαδιαία κέρδη του και αφετέρου να υπερβεί τις 790 μονάδες για πρώτη φορά το τελευταίο δεκαήμερο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 792,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 777,57 μονάδων (-1,25%) και 792,71 μονάδων (+0,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 85,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 883 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,93%, στις 1.892,53 μονάδες, ενώ στο -1% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.121,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 468,24 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,40%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 2,14 %. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,60%.

  Η συναλλακτική δραστηριότητα αυξήθηκε πάνω από 25 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες, με τις κινήσεις λόγω rebalancing στους δείκτες του MSCI να "φτάνουν" τελικά και στη Λ. Αθηνών, παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση των δεικτών δεν είχε ελληνικό ενδιαφέρον (ο MSCI Greece Standard έχει τρεις μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo). Οι σχετικές κινήσεις έγιναν από την ανάγκη των επενδυτών να έχουν τις απαραίτητες μετοχές και σταθμίσεις στα χαρτοφυλάκια που ακολουθούν-αντιγράφουν τους δείκτες (index truck funds).

  Πάντως, πέραν της εικόνας των δημοπρασιών, το ΧΑ σήμερα πέρασε δια πυρός και σιδήρου σε μια συνεδρίαση με έντονα αντίρροπες δυνάμεις. Και στο "βάθος" η επενδυτική εμπιστοσύνη ήταν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το κλίμα των διεθνών αγορών επισκιάστηκε από την αναταραχή των τελευταίων ημερών στα αμερικανικά ομόλογα. Το ΧΑ δεν μπορεί να μένει ανεπηρέαστο από το rotation μεγάλων κεφαλαίων, τα οποία μπορεί να μην δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, αλλά επηρεάζουν δευτερογενώς και τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις περιφερειακές αγορές.

  Τεχνικά, πάντως, όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, ο Γενικός Δείκτης έδειξε αντοχή στην περιοχή των 770 μονάδων, αρνούμενος να δοκιμάσει τις αντοχές στήριξης των 750 μονάδων. Η… άρνηση ήταν πολύ πιο έντονη σήμερα, καθώς η αγορά θα είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει την έντονα πτωτική πορεία των ξένων αγορών. Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ελπιδοφόρα για τους αισιόδοξους καθώς η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από το ΧΑ.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρος 22 μονάδων στον Γενικό Δείκτη, δηλαδή μια διακύμανση που με το ζόρι έφθασε το 2,7%. Προστατεύοντας λοιπόν τα κομβικά σημεία στήριξης το μοτίβο συσσώρευσης διατηρήθηκε, οι πωλητές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική και οι κινητοί μέσοι συγκλίνουν οριακά με τον Γενικό Δείκτη, οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, επιτείνοντας την αναποφασιστική διαγραμματική εικόνα. Από πλευράς συναλλαγών η αύξηση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός κίνησης ως τις 800 μονάδες και εν συνεχεία για τα υψηλά έτους.

  Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά αδύναμη καθώς η προσέγγιση των 800 μονάδων φαίνεται να ενεργοποιεί την προσφορά και στο πρόσφατο παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωση νέου εύρους διαπραγμάτευσης. Επομένως η ετυμηγορία για την επόμενη εβδομάδα παραμένει η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση σε στενό εύρος, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η Aegean σημείωσαν άλμα 4,45% και 4,17% αντίστοιχα, με τις ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του +1% κινήθηκαν οι Πειραιώς, Λάμδα, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, το μεγάλο βαρίδι της αγοράς ήταν η Coca Cola, η οποία έκλεισε με απώλειες 3,42%, με τη Eurobank στο τέλος να διολισθαίνει στο -1,56%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Titan, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ, με τον ΟΛΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ