Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 11:09

  Αλλαγή κλίματος στο Χρηματιστήριο, βρίσκει στηρίξεις

  Ενέργεια vs τραπεζών στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:45

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Προσπάθεια να ανατρέψει τις διεθνείς πιέσεις, αλλά και να κινηθεί σε θετικό έδαφος κάνει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια δεν μπορεί να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχονται οι περισσότεροι τίτλοι, παρά τα στηρίγματα που έρχονται από τον τραπεζικό κλάδο κυρίως.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 787,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.882,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,35% στις 471,98 μονάδες.

  Την ώρα που η αγορά φλέρταρε με το ανώτατο άκρο της τρέχουσας συσσώρευσης, ήρθε η αναταραχή στις διεθνείς αγορές για να αναιρέσει την προσπάθεια υπέρβασης του στενού εύρους στο οποίο κυμαίνεται. Βέβαια, η αγορά προς ώρας δείχνει να έχει κάποιες άμυνες πέριξ των 780 μονάδων, ωστόσο, το κλίμα είναι αρνητικό, ειδικά στην πλειονότητα των τίτλων.

  Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ο "εχθρός" των αντοχών της αγοράς είναι στην παρούσα φάση η μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ωστόσο, σήμερα η συνεδρίαση πιθανόν να είναι διαφορετική, δεδομένου ότι έχουμε την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίου αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Οι εν λόγω αλλαγές δεν έχουν ελληνικό ενδιαφέρον (ο MSCI Greece Standard έχει τρεις μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo), ωστόσο δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις σταθμίσεις χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται και στη λεωφόρο Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σχετικές κινήσεις από τους επενδυτές ώστε να έχουν τις απαραίτητες μετοχές και σταθμίσεις, αφού η πλειονότητα των εν λόγω επενδυτών είναι χαρτοφυλάκια που ακολουθούν-αντιγράφουν τους δείκτες (index truck funds).

  Πάντως η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών δείχνουν σήμερα το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών για την εικόνα του ΧΑ, καθώς το χθεσινό sell off στα αμερικανικά ομόλογα έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως. Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το rotation μεγάλων κεφαλαίων, τα οποία μπορεί να μην δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, αλλά επηρεάζουν δευτερογενώς και τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις περιφερειακές αγορές.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, με τις Motor Oil, Jumbo, Eurobank και Aegean να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια κέρδη σημειώνουν οι Εθνική, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή ο ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, η Coca Cola υποχωρεί κατά 2,27%, αντισταθμίζοντας την άνοδο των άλλων δεικτοβαρών, με τον Μυτιληναίο, τον Ελλάκτωρ και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, ΔΕΗ, Λάμδα, Titan, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ