Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 14:11

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

  Διατηρεί τα κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσεγγίζοντας το υψηλό της τρέχουσας συσσώρευσής του, χωρίς όμως να βελτιώνει τη συναλλακτική του δραστηριότητα ώστε να δώσει το μήνυμα της αλλαγής της ψυχολογίας στην αγορά.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,12% στις 783,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.863,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,26% στις 461,46 μονάδες.

  Αν και η αγορά έχει τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του σε θετικά εδάφη, δεν μπορεί να δώσει το σύνθημα της αλλαγής του κλίματος σε μια περίοδο που τα πισωγυρίσματα είναι συχνά. Οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με τους τίτλους να εναλλάσσονται σε ένα "παιχνίδι ρόλων" καθημερινά για τη διατήρηση σε ένα στενό εύρος διακύμανσης.

  Έτσι αυτό που απομένει να αποδείξει ο Γενικός Δείκτης είναι να υπερβεί τις 784-785 μονάδες, όπου εντοπίζεται και η κοντινή αντίσταση, αν και οι επιπτώσεις του rebalancing των σταθμίσεων του MSCI μπορεί να γίνουν αισθητές έως αύριο, Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μπορεί οι τελευταίες αλλαγές να μην είχαν ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά εμμέσως δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις κινήσεις των κεφαλαίων που παρακολουθούν τις σταθμίσεις στους επιμέρους δείκτες.

  Παράλληλα, η χθεσινή ψυχρολουσία των long, όταν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα, από το +1,6% ενδοσυνεδριακά, διατηρεί την επιφυλακτικότητα για μια αγορά που χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες για να αναλάβει το ρίσκο στη χώρα. Αλλά αυτοί όχι μόνο λείπουν, αλλά και μάλλον τείνουν προς αρνητικοί, εάν αναλογιστεί κανείς και την άνοδο της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από τα επίπεδα του 1%.

  Και όλα αυτά την ώρα που η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει σημάδια αστοχιών, με το έλλειμμα από τον πρώτο μήνα του έτους να φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των εσόδων. Προφανώς η τάση του 2020 συνεχίζεται στις αρχές του νέου έτους, με την αγορά να παραμένει επιφυλακτική για το πότε δημοσιονομικά η χώρα δείξει σημάδια ανάκαμψης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής σημειώνει κέρδη 3,86%, με τις Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος να ακολοθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, Aegean, Eurobank, ΟΛΠ, Λάμδα και Εθνική.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, Titan, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ