Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 12:41

  Goldman Sachs: Τα μεγάλα χρηματιστηριακά stories ενόψει του "ανοίγματος" της οικονομίας - Overweight στις τράπεζες

  Goldman Sachs: Τα μεγάλα χρηματιστηριακά stories ενόψει του "ανοίγματος" της οικονομίας - Overweight στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Δυναμική επιστροφή των μετοχών "αξίας" βλέπει η Goldman Sachs το επόμενο διάστημα και διατηρεί long θέσεις στο trade Αξία-Κυκλικοί κλάδοι καθώς, όπως τονίζει, αυτά τα assets είναι πιο συνδεδεμένα με την οικονομική βελτίωση, το "άνοιγμα" των οικονομιών, την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό καθώς και τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων.

  Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, ενώ οι κυκλικοί κλάδοι έχουν ανακάμψει και κατά την άποψή της, αποτιμούν όλο και περισσότερο μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, διαπιστώνει ότι οι μετοχές "αξίας" εξακολουθούν να υποχωρούν σε σχετική βάση, σε σύγκριση με τις τυπικές ανακάμψεις που σημειώνουν όταν βελτιώνεται η παγκόσμια ανάπτυξη.

  Τα συνεχιζόμενα χαμηλά επίπεδα αποδόσεων των ομολόγων και ο αντίκτυπος της πανδημίας στη λειτουργία πολλών από τις βιομηχανίες όπου κυριαρχούν τα ονόματα "αξίας" είναι οι κύριες εξηγήσεις. Όμως, όπως έχει σημειώσει και στο παρελθόν η G.S, ένας συνδυασμός θετικών καταλυτών είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυναμική στροφή των επενδυτών στις μετοχές και τους κλάδους "αξίας". Αυτοί οι καταλύτες είναι οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αύξηση των αποδόσεων ομολόγων (πραγματικές και ονομαστικές) και οι μεγάλες τοποθετήσεις που υπάρχουν σήμερα στις μετοχές και τους κλάδους "ανάπτυξης". Όπως τονίζει, οι αυξανόμενες ονομαστικές αποδόσεις έχουν γενικά συσχετιστεί με περιόδους υπεραπόδοσης του trade της "αξίας".

  Να σημειώσουμε πως μετοχές και κλάδοι "αξίας" oρίζονται ως εκείνοι που διαπραγματεύονται σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη τους, όπως μερίσματα, κέρδη ή πωλήσεις, καθιστώντας τους ελκυστικούς για τους επενδυτές που "κυνηγούν" την αξία. 

  Με την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη προσεχώς και τις δυνητικά υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, το επενδυτικό περιβάλλον είναι πιθανό να αλλάξει, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. Οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνήθως οδηγούν στην αλλαγή της "ηγεσίας" στις αγορές, ευνοώντας τις μετοχές "αξίας". Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα ήταν πιο θετική για κυκλικούς κλάδους και κλάδους "αξίας" όπως οι τράπεζες, οι πρώτες ύλες και λιγότερο θετική για τις μετοχές "ανάπτυξης", τον καταναλωτικό κλάδο και άλλες "αμυντικές" μετοχές, τονίζει.

  Ενόψει του reopening των οικονομιών, και δεδομένης της εκτίμησης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η G.S παραμένει overweight στις Τράπεζες και προτείνει τα κορυφαία trades τα οποία εντοπίζει στους κλάδους της Ενέργειας, των Ταξιδιών και Ψυχαγωγίας, των Ποτών, των Αερομεταφορών, της Υποδομής Μεταφορών, των Επιχειρηματικών Υπηρεσιών καθώς και τις μετοχές του καλαθιού "Aνάκαμψης", οι οποίες είναι οι εξής:

  Σε ότι αφορά τις τράπεζες ειδικότερα, η G.S τονίζει πως η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να είναι ανησυχητική για κάποιες μετοχές, αλλά ο κλάδος των Τραπεζών (και των Χρηματοοικονομικών ευρύτερα) αποδίδει γενικά καλά όταν οι αποδόσεις αυξάνονται και η ανάπτυξη βελτιώνεται. Εκτός από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ως στήριξη, ο τραπεζικός κλάδος προσφέρει επίσης μία από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις διεθνώς βάσει των εκτιμήσεων για το 2021/2022. Οι τράπεζες κλήθηκαν να μειώσουν τα μερίσματα από τις ρυθμιστικές αρχές το 2020, αλλά πολλές φαίνεται πιθανό να επιστρέψουν στις διανομές το 2021 και το 2022. Επίσης, τα οικονομικά αποτελέσματα των τράπεζων είναι θετικά.

  Υποβαθμίζει παράλληλα κάποιους κυκλικούς κλάδους που έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα και αρχίζουν και φαίνονται ακριβοί σε όρους αποτιμήσεων, όπως τα Βιομηχανικά Αγαθά και οι Υπηρεσίες και τα Χημικά (σε underweight από ουδέτερη στάση), καθώς και τις Κατασκευές και τα Δομικά Υλικά (σε ουδέτερη από overweight στάση).

  ψσ

  Η G.S παραμένει ουδέτερη στον κλάδο της Τεχνολογίας, σημειώνοντας πως αν και μεμονωμένα stories μετοχών παραμένουν ελκυστικά, οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν κίνδυνο δεδομένου του επιπέδου των αποτιμήσεών τους.

  Παράλληλα, προτιμά τον γερμανικό DAX και τον βρετανικό FTSE 100 καθώς και το "καλάθι" των μετοχών "Ανάκαμψης", έναντι του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600.

  Τέλος, η αμερικανική τράπεζα παραμένει underweight στον καταναλωτικό κλάδο και άλλους αμυντικούς κλάδους, αν και σημειώνει ότι σε μετρήσεις μακροπρόθεσμης αποτίμησης αρχίζουν να φαίνονται φθηνοί. Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων και ο πληθωρισμός, αυτά τα assets ωστόσο θα παραμένουν ευάλωτα στην εναλλαγή της επενδυτική στρατηγικής (rotation) και για αυτόν τον λόγο η G.S παραμένει αρνητική. Πάντως σημειώνει πως οι οικονομολόγοι της αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος μεσοπρόθεσμα και αυτές οι μετοχές αρχίζουν να φαίνονται πιο ελκυστικές για πιο μακροπρόθεσμες στρατηγικές αγοράς και διακράτησης ή σε εκείνους που επιθυμούν να αντισταθμίσουν ένα λιγότερο πληθωριστικό αποτέλεσμα στην οικονομία από ό,τι αναμένει η G.S.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ